In ultima perioada, evolutia descrescatoare a cotatiilor a oferit investitorilor de la bursa la termen din Sibiu posibilitatea marcarii de noi castiguri consistente. Principala categorie de investitori care a beneficiat de trendul descendent este rep
In ultima perioada, evolutia descrescatoare a cotatiilor a oferit investitorilor de la bursa la termen din Sibiu posibilitatea marcarii de noi castiguri consistente. Principala categorie de investitori care a beneficiat de trendul descendent este reprezentata de speculatorii vanzatori.
Unul dintre instrumentele preferate de acestia a fost contractul futures ce are ca activ suport actiunile SIF 5 Oltenia. Conform datelor din piata futures, in perioada 15 octombrie - 22 noiembrie, pretul DESIF 5 cu scadenta decembrie 2007 s-a depreciat de la valoarea de 4,64 lei pana la minimul de 3,84 lei/actiune, ceea ce reprezinta o fluctuatie de pret de 17,24%, dupa cum se poate observa si din primul grafic. Astfel, un speculator pe vanzare care a prins in strategiile sale aceste puncte de reper a putut obtine un randament short de aproximativ 145% raportat la suma investita, totul intr-un interval de timp ce a depasit cu putin o luna.
In mod similar, se remarca un alt produs "vedeta" de pe piata sibiana, derivatele pe actiunile SIF 2 Moldova. Intre 9 octombrie si 22 noiembrie anul curent, DESIF 2 cu scadenta decembrie au scazut de la un pret de 3,74 lei/actiune la 3,03 lei/actiune. Diferenta de 71 bani, aproape 19%, este echivalenta cu un randament pe vanzare de peste 157%.
Strategiile de speculatie par sa fie asadar la ordinea zilei, in ultimele sedinte remarcandu-se si pastrarea numarului ridicat de contracte tranzactionate zilnic, concomitent cu ascensiunea numarului pozitiilor deschise.
Raportat la modul de plasament al investitiilor, dupa ce trendul puternic descendent pe activele financiare SIF a facut deliciul investitorilor short, acestia ar trebui sa manifeste totusi si o oarecare prudenta si sa ia in calcul utilizarea optiunilor sau a ordinelor stop loss, pentru a preintampina o eventuala revenire semnificativa a preturilor. De altfel, "maturizarea investitorilor a fost vizibila prin prisma lichiditatii accentuate din piata optiunilor Call care, incheiate in conditii de scadere, pot fi interpretate ca masuri de protectie utilizate de shorteri", a explicat un broker.
Pe de alta parte, in conditii de scadere se remarca si strategiile de hedging.
"Hedgingul este principala functie a tranzactiilor futures si are scopul ca investitorii sa-si protejeze portofoliile de actiuni sau valute", explica Alin Aleman, director in cadrul departamentului Dezvoltare si Produse Noi al bursei sibiene. Conform lui Aleman, "un hedger intra in piata futures cu tranzactii opuse fata de piata la vedere si prin operatiunea efectuata el va bloca pretul produsului pentru o perioada bine stabilita numita scadenta".
Pentru piata de capital romaneasca, singura varianta posibila este efectuarea unui hedging de vanzare. Pentru acoperirea riscului privind eventuale scaderi ale cotatiilor spot exista trei variante de hedging: hedging total, atunci cand se efectueaza acoperirea in totalitate a portofoliului pe intreaga perioada ramasa pana la lichidarea actiunilor de pe piata, hedging partial, cand se protejeaza 30 - 50% din portofoliu, si hedging dinamic, cand investitorul isi lichideaza pozitiile futures daca scaderile n-au avut loc sau considera ca acestea s-au epuizat.
In momentul de fata, zona de interes de pe piata de capital romaneasca graviteaza in jurul SIF 2 si SIF 5. Prin urmare, pe aceste contracte, se poate efectua o strategie de hedging cu scadente pana la un an de zile. In figura 2 sunt prezentate cotatiile DESIF 5 martie 2008, respectiv cele ale SIF 5 din piata spot.
Conform lui Aleman, chiar daca "multi investitori erau increzatori in noi maxime ale cotatiilor actiunilor, numerosi dintre ei au luat in calcul si posibile corectii, fapt ce le-a protejat portofoliile, actiunile inregistrand declinuri de peste 20% fata de maximele atinse". Astfel, cei care si-au insusit modalitatile acoperirii riscului si ale conservarii profitului au apelat cu succes la piata sibiana, prin vanzarea de contracte futures sau cumpararea optiunilor de tip Call sau Put. "Valoric, pe derivatele celor doua actiuni, SIF 2 si SIF 5, sunt deschise pozitii pe echivalentul a peste 26,5 milioane de actiuni in pozitii pe vanzare. Pentru cei care si-au acoperit portofoliile 100%, sumele castigate in acest moment sunt enorme, dar si cei care au pus in balanta eventuale corectii si si-au acoperit partial, sa zicem doar 50% din actiuni, cunosc castiguri insemnate", a conchis oficialul sibian.
Beneficiind de avantajele tranzactionarii futures, vanzatorii se bucura in acest moment de castiguri consistente fata de capitalul investit, piata sibiana fiind singura unde se pot obtine astfel de randamente, in conditiile unei evolutii descendente a preturilor.*Acest articol reprezinta un demers educational, iar responsabilitatea aplicarii strategiilor prezentate apartine exclusiv investitorilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.