Dupa ce, la Tiraspol s-a infiintat chiar un comitet pro - Putin, cu scopul de a-i convinge pe rusofoni sa voteze cu formatiunea Rusia Unita, actiunile de sfidare ale autoritatilor din stanga Nistrului continua. Astfel, in regiunea separatista vor fi
Dupa ce, la Tiraspol s-a infiintat chiar un comitet pro - Putin, cu scopul de a-i convinge pe rusofoni sa voteze cu formatiunea Rusia Unita, actiunile de sfidare ale autoritatilor din stanga Nistrului continua. Astfel, in regiunea separatista vor fi deschise 24 de sectii de votare, in pofida apelului lansat de Chisinau ca Moscova sa se abtina de la organizarea scrutinului rus. Mai multe actiuni pentru sustinerea presedintelui rus Vladimir Putin si a formatiunii acestuia Rusia Unita au avut loc in ultimele zile in toate localitatile mari din stanga Nistrului, organizatorul lor fiind miscarea radicala de tineret Proriv, condusa de Dmitri Soin, considerat ofiter in securitatea transnistreana, au informat agentiile de peste Prut. Potrivit informatiilor aparute la Tiraspol, 80% din cetatenii rusi din Transnistria il sustin pe Putin ca "lider national" si partidul acestuia, pe listele caruia presedinte rus candideaza la scrutinul de duminica. Desi Chisinaul a recomandat Rusiei sa nu deschida sectii de votare in stanga Nistrului, seful comisiei electorale transnistrene a anuntat ca sunt luate toate masurile pentru deschiderea acestora, existand in acest sens un acord cu Comisia Electorala Centrala de la Moscova, care prevede organizarea a 24 de birouri de vot, dintre care 11 la Tiraspol. Deschiderea sectiilor de votare in regiunea separatista nu reprezinta o noutate. La legislativele ruse din 2003, in Republica Moldova au fost deschise 12 sectii de votare - una in incinta Ambasadei ruse la Chisinau si 11 in Transnistria. Pe de alta parte, Marina Smirnova, nora liderului separatist transnistrean Igor Smirnov, candidata pentru un mandat de deputat in Duma de Stat de la Moscova (pe pozitia a doua pe listele partidului Rusiei Juste, apropiat Kremlinului) a negat ca ar detine dubla cetatenie, rusa si respectiv moldoveana. Anterior, unele mass-media ruse anuntasera ca staff-ul Rusiei Unite a cerut Chisinaului sa verifice daca Marina Smirnova este si cetatean al Republicii Moldova. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.