Piturca va trebui sa ne scoata din Infern ca sa ne poata duce la mondialele africane.

Nu se putea mai rau. Nici o alta combinatie aproape nu era mai neprietenoasa decit ceea ce ne-au harazit sortii. Doi adversari istoric si valoric s
Piturca va trebui sa ne scoata din Infern ca sa ne poata duce la mondialele africane.

Nu se putea mai rau. Nici o alta combinatie aproape nu era mai neprietenoasa decit ceea ce ne-au harazit sortii. Doi adversari istoric si valoric superiori: Franta si Serbia (macar ca mostenitoare a batrinului nostru complex iugoslav) plus o formatie care e doar conjunctural in urna a 5-a - Austria! Nu stiu cum, dar cind zimbetul sadic al lui Abedi Pele a insotit plasarea Romaniei sub semnul magicului sapte, gindul a zburat la ratarile lui Nicolae si Banel de la Sofia. Golurile, care n-au venit acolo, mi-e teama ca seamana cu un teanc de bilete rupte pentru Mon-dialele din 2010. E inca mult mai rau daca terminam exercitiul de frustrare si studiem grupa grecilor, carora urma sa le luam locul in jocul urnelor daca invingeam la Sofia. Franta, pe care nu cred sa fi batut-o vreodata intr-un meci oficial, si-a cam incheiat tranzitia si ii va pierde probabil definitiv pe Thuram, Makelele si Vieira, dar cei care vin, Benzema, Ben Arfa sau Samir Nasri, noul Zidane, nu par sa fie decit o noua generatie exceptionala! Sirbii au si ei o nationala puternica si, daca priviti grupa din care tocmai au iesit din preliminariile europene, ei au cistigat intrecerea cu echipele grele (Portugalia, Polonia si Belgia), dar s-au incurcat in buturugile mici din Kazahstan si Armenia. Avantajul Romaniei cu aceste doua echipe ultraofensive poate veni din tactica noastra de pinda, dar mi-e teama ca ceea ce avem acum valoric e mult prea putin sa facem fata unor asemenea esafodaje sofisticate ale jocului. Oricum, decisiva se va dovedi ordinea meciurilor si asta depinde inclusiv de traseul Romaniei si al Frantei la europenele de la anul. De obicei, parcursul bun la un turneu final este urmat imediat de un recul puternic in toamna de dupa, si argumentele statistice confirma asta. Ar fi de aceea de evitat Serbia la anul, cum grozava nu ar fi nici inchiderea stagiunii de calificare pe Marcana belgradeana. Este o grupa in care logistica este definitorie, daca pina si deplasarea in Feroe pune probleme legate de clima si transportul unicat - e o singura companie (daneza) abilitata mondial sa faca aterizari pe insula respectiva. Lituania si Austria vor scoate puncte la cele trei favorite ale grupei si aici poate fi macar o cheie minora pentru noi, cei care nu prea pierdem lungimi la echipele mici, spre deosebire de capriciosii sirbi. Oricum, fotbal se va juca in grupa a saptea si, in fond, asta e esential. De aceea, daca vor confirma cu o noua calificare, aceasta generatie asteptata si antrenorul ei se clasifica intre nationalele istorice ale Romaniei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.