Potrivit Marca, care citeaza postul de radio Ecoul Moscovei, fostul campion mondial la sah Anatoli Karpov s-a prezentat la sediul Ministerului rus de Interne, de la Moscova, si a cerut sa-l viziteze pe Kasparov, dar nu a putut nici macar sa intre in cladire.

"Este ciudat ca in sediul ministerului nu era niciun functionar care sa poata lua o decizie in acest sens", a declarat Karpov.

Aflat in imposibilitatea de a se intalni cu Garry Kasparov, Karpov a decis sa-i lase mamei acestuia un exemplar dintr-o revista de sah. Potrivit sursei citate, nici mama lui Kasparov nu a putut sa-si viziteze fiul, caruia ii adusese cateva produse alimentare, lucru interzis de regulament.

Garry Kasparov, liderul miscarii de opozitie Celalalta Rusie, a fost condamnat, sambata, la cinci zile de inchisoare pentru organizarea unei manifestatii neautorizate si refuzul de a se supune ordinelor politiei. Numai mitingul fusese autorizat, nu si marsul pe strazile Moscovei.

Justitia rusa a respins, luni, un apel al opozitiei care a contestat condamnarea lui Kasparov. "Tribunalul a respins toate argumentele noastre, apreciind ca exista suficiente dovezi privind vinovatia lui Garry Kasparov, si a refuzat sa interogheze martorii apararii si ai acuzarii", a afirmat avocata fostului sahist.

In afara de Kasparov, niciuna dintre cele aproximativ 200 de persoane arestate la Moscova si Sankt-Petersburg nu a fost condamnata la inchisoare.

Autoritatile ruse au justificat, marti, arestarea manifestantilor opozitiei, acuzandu-i ca sunt platiti de agenti straini, in timp ce Occidentul a criticat represiunile politiei de la sfarsitul saptamanii trecute. "Cred ca fortele noastre de ordine au procedat corect. Persoanele care voiau sa provoace fortele de ordine au suferit un esec", a declarat premierul rus Viktor Zubkov, citat de agentia Interfax, dupa manifestatiile impotriva presedintelui rus Vladimir Putin soldate cu arestarea a peste 200 de persoane.
Mediafax