Vasilescu: Noi cheltuim pe servicii doar 17%, ceea ce este foarte putinRomanii aloca peste o treime din veniturile lor totale pentru alimentatie, respectiv 38%, in timp ce cheltuielile efectuate de acestia pentru servicii sunt de doar 17% din totalul
Vasilescu: Noi cheltuim pe servicii doar 17%, ceea ce este foarte putinRomanii aloca peste o treime din veniturile lor totale pentru alimentatie, respectiv 38%, in timp ce cheltuielile efectuate de acestia pentru servicii sunt de doar 17% din totalul acestora, a declarat consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu, potrivit Mediafax. "Noi cheltuim pe servicii doar 17%, ceea ce este foarte putin", a spus consilierul guvernatorului. In ceea ce priveste achizitionarea produselor nealimentare, acestea detin o pondere de 45% din venituri, a mai precizat acesta. Totodata, Vasilescu a aratat ca spre deosebire de statele dezvoltate unde serviciile au o contributie in produsul intern brut de 60-80%, in Romania aceasta pondere se limiteaza in jurul a 50 de puncte procentuale. "Noi (Romania - n.r.) de o scurta vreme am reusit putin peste 50%", a aratat acesta.Avem familii sarace"Nivelul cheltuielilor pentru mancare este foarte ridicat avand in vedere ca o definitie americana a saraciei spune ca o familie este saraca daca cheltuieste mai mult de o treime din venituri pe alimente", a mai spus Vasilescu. Din cele spuse de oficialul bancii centrale rezulta ca familiile din Romania sunt in medie unele sarace avand in vedere ponderea cheltuielilor efectuate de acestea pentru alimente din totalul veniturilor.
Spre deosebire de bulgari, care au transferat o parte din cheltuielile pentru alimente spre servicii, Vasilescu spune ca romanii au trecut o parte din cheltuielile pentru mancare spre cele pentru intretinerea locuintei. "Bulgarii, care traiesc la sud de Dunare, unde e mai cald, au reusit sa transfere o pondere importanta de la mancare la servicii si sunt cu mult inaintea noastra la acest capitol. Noi am reusit sa transferam din tabloul marfurilor alimentare in tabloul marfurilor nealimentare, unde o mare parte din cheltuieli sunt destinate intretinerii locuintei", a explicat Vasilescu. Ca o solutie privind apropierea de tarile dezvolatate in ceea ce priveste ponderea serviciilor in tabloul inflatiei este avansul veniturilor populatiei, lucru care va avea loc in timp. "Romanii vor castiga mai mult peste o perioada, probabil ca vor si manca mai mult, dar si mai de calitate, insa ponderea alimentelor va fi mai mica pe tabloul inflatiei, crescand cea a serviciilor", a precizat consilierul guvernatorului BNR.Romanii din strainatate vor trimite acasa un miliard de euroEste evident ca odata cu apropierea perioadei de sarbatori romanii vor cheltui si mai multi bani pentru alimente, partea buna fiind totusi ca tot in aceasta perioada ajung in tara si banii de la romanii care lucreaza in strainatate. Adrian Vasilescu a estimat ca la finele acestui an romanii de afara vor trimite in tara in jur de un miliard de euro. "Cred ca banii proveniti de la romanii din strainatate se vor inmulti si acum, in perioada sarbatorilor de iarna. Daca va intra un miliard de euro, va fi bine", a afirmat Vasilescu marti, dupa o conferinta de presa, raspunzand unei intrebari referitoare la sumele trimise de romani in perioada sarbatorilor. Acesta a explicat ca intrarile de valuta de la romanii din afara granitelor au loc in trei transe pe parcursul fiecarui an, respectiv inainte de Craciun, inainte de Paste si la inceputul vacantei de vara.
"Daca oferta de valuta va fi mai mare si va fi inmultita de banii din afara, va fi bine si pentru cursul de schimb. Pe de alta parte, si cererea de valuta este in crestere si trebuie sa vedem cum se vor echilibra", a explicat Vasilescu.
Reprezentantul BNR a adaugat ca cererea de valuta din partea romanilor care pleaca in vacanta in strainatate in perioada sarbatorilor de iarna este mai mica, dar si aceasta se afla in crestere. "Nu am gasit inca un echilibru intre turistii care pleaca in strainatate si cei care vin in Romania, intotdeauna sunt mai multi cei care pleaca", a completat consilierul guvernatorului BNR.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.