Randamentele nominale pe care fondurile de pensii le vor oferi incepand cu luna aprilie a anului viitor vor depasi estimarile initiale ale pietei, de 7-7,5%, in contextul viitoarelor majorari de dobanda, a declarat directorul de investitii al Interamerican Fond de Pensii, Radu Craciun.
Totodata, acesta a mentionat ca administratorii de fonduri de pensii se vor orienta catre instrumentele pe termen scurt, in detrimentul celor pe termen lung, si cu precadere pe piata locala.
Craciun a adaugat ca preferinta pentru investitiile locale va fi generata si de evolutia viitoare a leului. Astfel, pentru a se putea justifica o eventuala investitie in strainatate, randamentul oferit de aceasta ar trebui sa fie superior celui de pe piata locala, la care se adauga aprecierea leului.
In plus, acesta a spus ca majoritatea companiilor vor fi tentate sa opteze pentru titluri pe termen scurt, dar cu randamente mai ridicate.
"Daca vreau sa impresionez oamenii, ar trebui sa investesc in titluri pe trei-cinci ani. Daca mergem pe maturitate, ar trebui alese titlurile pe termen lung.
Din punctul de vedere al pietei, mi-e teama ca orientarea ar putea fi pe latura comerciala si nu tehnica, as putea spune ca e o victorie usoara. Cred, totusi, ca nu va exista o ignorare totala a maturitatii", a spus directorul de investitii al Interamerican Fond de Pensii.
Craciun a explicat optiunea administratorilor pentru investitii pe termen scurt, dar cu randamente mai ridicate si prin faptul ca peste doi ani va exista posibilitatea ca un participant sa migreze de la un fond la altul, iar un randament mai mare la momentul respectiv va fi un indicator important pentru a atrage.
Acesta spune ca migratia participantilor la fondurile de pensii catre un alt concurent, in functie de randamentul oferit, este greu de anticipat. Pietele din regiune s-au caracterizat in general prin stabilitate, dar Romania ar putea adopta o abordare diferita.
Craciun a aratat ca investitiile pe piata de capital ar putea fi o optiune buna, tinand cont de faptul ca nivelul de intrare pe piata de capital ar putea fi atractiv pentru fondurile de pensii.
"Este probabil ca bursa sa decoleze cu adevarat abia in a doua jumatate a anului viitor. Bursa poate va mai fluctua, dar ritmurile de crestere din prima jumatate a acestui an nu cred ca le vom mai vedea in urmatoarele patru-cinci-sase luni", a spus acesta.
In contextul actual macroeconomic, pentru a-si asigura randamente ridicate pe termen scurt, fondurile de pensii ar putea opta pentru titluri de stat si obligatiuni denominate in lei, tranzactionate in strainatate, iar pe termen lung sunt recomandate investitiile in actiuni, a mai spus Craciun.