Statiunea este situata in Masivul Parang, in judetul Hunedoara, la cativa kilometri de Petrosani. Practic, pistele sunt amplasate pe pantele nordice ale Parangului Mic, fiind cunoscute in toata tara pentru varietatea lor.


EXTERN. Lo
Statiunea este situata in Masivul Parang, in judetul Hunedoara, la cativa kilometri de Petrosani. Practic, pistele sunt amplasate pe pantele nordice ale Parangului Mic, fiind cunoscute in toata tara pentru varietatea lor.


EXTERN. Locului i s-a dus vestea si in strainatate. La inceputul anilor a€™90, un grup de investitori austrieci a intentionat sa preia statiunea si sa o dezvolte dupa modelul celor din Alpi. Planul lor includea constructia unei telegondole care sa plece din Petrosani si sa urce pana pe creasta ce leaga Vf. Carja de Vf. Parangul Mic. Planul a cazut in momentul in care autoritatile locale au refuzat sa aprobe proiectul. Oamenii cu putere de decizie la acea vreme s-au temut ca ar putea fi anchetati mai tarziu daca incredinteaza statiunea unui investitor strain.


SUCCES. Toata lumea isi aminteste de vremurile de glorie ale Parangului, de perioada in care aici era mai multa lume chiar si decat pe Valea Prahovei. Acum locul a ramas un pic in urma, lucru recunoscut chiar si de localnici. Dar asta nu e chiar un handicap. In Parang platesti atat cat merita. Preturile la cazare si la mancare sunt mai mici ca nicaieri.


DECÃDERE. Faptul ca partiile nu mai au aceeasi cautare nu trebuie privit drept un impedipement. In iernile cu precipitatii bogate, puteti cobori prin zapada afanata de la releu pana la statia de jos a telescaunului. Orice iubitor de aventura isi doreste asa ceva. Din sezonul trecut a mai aparut o noua pista, Europarang, care s-a prezentat excelent, fara taluzuri sau portiuni cu gheata.


TOP. Masivul Parang este cel de-al doilea masiv ca altitudine din Romania, fiind cautat de temerarii innebuniti dupa schi de tura. Caldarile cu fata la nord, in care se gasesc lacuri glaciare si grohotisuri, sunt usor accesibile in conditiile in care dispuneti de echipament adecvat turelor lungi. Deplasarea se face pe creste alpine, la altitudini ce depasesc uneori si 2.500 de metri. In aceste conditii, e bine ca cei care nu se simt stapani pe sine sa nu se aventureze. Cele mai frumoase peisaje apar iarna, normal, in zilele cu cer senin, atunci cand zapada se intinde ca o plapuma peste crestele ascutite.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.