Articolele despre gimnastica i-au adus colegei noastre de la sectia Sport distinctia „Reporterul anului" la Gala Premiilor „Ioan Chirila".

„A ne aminti de Ioan Chirila inseamna sa ne amintim de cei care visau sa scrie o carte frumoasa, despre artistii gazonului, si nu despre patronii lor, despre competitiile sportive, si nu despre scandalurile din sport." Cu aceste cuvinte a deschis Iarina Demian Gala Premiilor „Ioan Chirila", ajunsa la cea de-a treia editie.

O privire sumara pe bio-bibliografia lui Ioan Chirila arata ca marele gazetar sportiv a fost prezent la noua Campionate Mondiale de fotbal si la doar doua editii ale Jocurilor Olimpice. Cu toate acestea, dintre cele 27 de volume publicate, cartea „Nadia" a avut un tiraj-record de peste 300.000 de exemplare.

Roxana Maha este pasionata de fotbal, se uita la handbal, are habar de regulile snooker-ului, dar iubeste gimnastica. Luni seara, la Gala Premiilor „Ioan Chirila", ea a cistigat la categoria „Reporterul anului", unde Cotidianul i-a mai avut nominalizati pe Ovidiu Dragan si pe Florin Dobre, cu un dosar de articole din gimnastica. Fuga sotilor Karoly a fost reprodusa sub diverse scenarii, dar niciodata adevarul nu a fost spus pina la capat. Roxana Maha a reconstituit, prin vocea coregrafului Geza Pozsar, cum a fost posibila raminerea reputatilor tehnicieni in SUA. „I-am spus domnului ofiter ca sint radiocasetofoane cu reducere de preturi pe Strada 49 si ca au 220 de volti, deci pot fi folosite in Romania. A venit cu mine. L-am invitat la o pizza si un vin rosu sa se relaxeze. Dar tot se tinea dupa mine, nu scapam de el", isi aminteste amuzat Geza Pozsar. „Salvarea" a venit de la o valiza: „Am vazut ca la o pravalie se vindeau valize enorme pe roti cu 20 de dolari bucata, erau din plastic. Am cumparat una si am inceput sa o trag dupa mine ca pe un ciine la plimbare. El m-a intrebat ce fac cu valizoiul? I-am spus ca o sa-mi pun toate lucrurile in ea ca sa nu am prea multe bagaje. S-a mai linistit si a intrat sa cumpere o umbrela pentru soacra sa, cu 5 dolari. Vazind ca e in pravalie, am lasat valiza in strada si am fugit spre un taxi care se oprise pentru a cobori pasagerii. Am sarit inauntru si i-am aratat soferului un pumn de dolari. I-am spus «go», atita engleza stiam. I-am dat adresa primita de la Bela si dus am fost", povesteste Pozsar, in articolul Roxanei, cum l-a atras pe securistul care insotea delegatia pentru a-i putea fi sustrase pasapoartele din camera de hotel. „Cenusareasa Steliana Nistor" este titlul articolului despre tulburatoarea poveste a gimnastei din Sibiu, iar bonus - un interviu cu Maia Ciburdanidze.

„Gazeta Sporturilor" a obtinut trei premii, in timp ce rivalul „ProSport" a ramas doar cu nominalizarile. In ceea ce priveste audiovizualul, s-au impus posturile publice. Categoria „Talentul anului" a avut doi premianti, acestia urmind sa slefuiasca tastatura in redactiile „Hotnews" si „Evenimentul zilei". Juriul din acest an a fost format din: Iarina Demian, Alex Stefanescu, Mircea Ghitulescu, Marius Chivu, Paul Grigoriu, Nichita Danilov si Cristian Tudor Popescu.

Reciteste articolele Roxanei Maha care au participat la concurs:

Cenusareasa Steliana Nistor Fuga sotilor Karoly in SUA de sub umbrela securistului Maia Ciburdanidze, campioana mondiala: „Deceptionata in dragoste, m-am retras la manastire" Celelalte premii

Cel mai bun jurnalist sportiv: Adrian Georgescu („Gazeta Sporturilor") Editorialistul anului: Cristian Geambasu („Gazeta Sporturilor") Comentatorul tv al anului: Bogdan Cosmescu (TVR 1) Comentatorul radio al anului: Catalin Cirnu (Radio Romania Actualitati) Fotoreporterul anului: Alex Nicodim („Gazeta Sporturilor") Sportivul anului: Adrian Mutu Cartea anului: neacordat Talentul anului: Catalina Pitis (cu pseudonimul Dan Ionescu), Codrut Alin Feher Detalii despre Gala Premiilor „Ioan Chirila", pe www.cotidianul.ro/select