Presedintele Bush a asigurat accesul SUA la petrolul irakian. Premierul Nuri al-Maliki se poate lauda ca i-a scos pe americani din tara.

Liderul de la Casa Alba si premierul irakian au semnat luni un acord prin care convin ca mandatul ONU in Irak sa ia sfirsit in decembrie anul viitor, cu doar trei saptamini inainte ca George W. Bush sa paraseasca fotoliul prezidential. Orice prezenta a trupelor SUA pe teritoriul irakian dupa aceasta data ar urma sa fie decisa in cadrul negocierilor bilaterale.

Presedintele Statelor Unite are astfel ocazia de a transmite pe plan intern mesajul ca Irakul devine din ce in ce mai stabil si mai capabil sa stea pe propriile picioare. In acelasi timp insa, Bush se asigura ca exista baza pentru ca prezenta „ajutatoare" a militarilor americani sa conti-nue dupa 2008 si ca viitorul presedinte, fie el chiar si democrat, nu va fi obligat sa retraga trupele imediat. La fel de important insa, America isi asigura accesul la resursele de petrol irakiene, printr-o prevedere a intelegerii care stipuleaza ca va fi acordat un tratament preferential investitiilor americane. In afara beneficiilor economice, aceasta face ca SUA sa poata continua, in zona, promovarea politicii de „ingradire" a expansiunii influentei iraniene.

La rindul sau, premierul al-Maliki inregistreaza o victorie dupa ce, in repetate rinduri, a cerut incheierea supervizarii tarii sale de catre Statele Unite. Declaratiile sale i-au iritat pe unii oficiali de la Washington. Acestia, inclusiv dupa recenta intelegere, si-au mentinut amenintarea ca, in lipsa rezultatelor concrete, vor urmari retragerea sprijinului american pentru al-Maliki. Acesta, in schimb, a afirmat intr-un discurs televizat ca acordul cu Bush „pune capat prezentei trupelor internationale" in Irak.

Pactul bilateral care ar urma sa fie negociat pina vara viitoare, privind prezenta americana in Irak, va trasa misiunea pe care militarii americani o vor executa daca vor stabili baze permanente in tara, daca si ce fel de imunitate va fi acordata subcontractorilor privati, ca Blackwater. Trupele SUA ar putea ramine in numar de 50.000, de la 160.000 in prezent.