Scriitorul Philippe Claudel, care a primit un premiu literar francez acordat de liceeni, declara ca, in Franta, exista mai multe distinctii decat scriitori. El are publicul sau, indiferent de premii, dar mai ales libertatea de a nu trai din scr

Scriitorul Philippe Claudel, care a primit un premiu literar francez acordat de liceeni, declara ca, in Franta, exista mai multe distinctii decat scriitori. El are publicul sau, indiferent de premii, dar mai ales libertatea de a nu trai din scris. Claudel se descrie ca un "povestitor", care acorda o mare importanta tragismului, dar si limbii in romanele sale, care se vand in 250.000 de exemplare in Franta. Scriitorul a venit in Romania la invitatia editorului sau si a Institutului Francez, cu ocazia aparitiei in romana a cartii "Suflete cenusii", si-a prezentat cel mai nou roman, "Le rapport de Brodeck", sustinand o lectura publica din acesta si a vorbit luni in deschiderea Festivalului Filmului Francez, deoarece are "un picior in cinema".
"Plec de la un univers destul de obisnuit, de la fiinte simple si comunitati simple si, putin cate putin, cu aceste fiinte simple si comunitati simple, merg catre complexitate"  AVENTURA UMANA. "Un decor, «adaos» de personaje si apoi urmeaza evolutia lor. Aceste personaje ma duc in zona cea mai profunda a misterelor si enigmelor noastre, pentru ca sunt reprezentative pentru toate pulsiunile, tensiunile, sperantele si traumatismele pe care viata umana le poate intalni. O data ce o carte este terminata, pentru mine s-a incheiat cu adevarat, apartine cititorilor, celor care vor sa o descopere, nu-mi mai apartine mie. Cand adaptez o carte inventez un altul care a scris-o si nu am probleme sa lucrez pe ea, sa o «macelaresc»", marturiseste Claudel, citat de  NewsIn.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.