Mortii cu mortii, viii cu viii. PLD este, incontestabil, noua vedeta a scenei politice.

Dincolo de toate declaratiile triumfaliste, alegerile de duminica au reprezentat o palma peste obrazul intregii clase politice, Basescu y compris. Pohta ce-a pohtit presedintele, si cu asupra de masura. Lumea si-a pierdut increderea nu doar in „listaci", ci si in „mesiaci" (ingaduita-mi fie licenta). Salvatorii natiunii, de genul Vadim sau Becali, au obtinut scoruri jenante, iar prezenta redusa la referendum i-a demontat lui Basescu jucaria preferata - „intoarcerea la popor". De-acum inainte, presedintele se va gindi de doua ori inainte de a ameninta cu o noua consultare populara. La capitolul „partide", PD a obtinut un rezultat sub asteptari (combinatia „diriginte - vot uninominal" s-a dovedit mai putin inspirata), PSD, unul relativ decent, iar PNL, unul usurel peste estimari -, dar de cistigat propriu-zis n-au cistigat nici unii. Daca scorurile obtinute duminica se vor pastra, proportional, si la urmatoarele alegeri, PD nu va avea de unul singur majoritatea, PNL nu va mai prinde un guvern Tariceanu IV, iar PSD va ramine in opozitie.

Singura formatiune care se poate lauda cu o „victorie" in alegerile de duminica ramine PLD. Cotat de catre majoritatea sondajelor de opinie sub pragul de 5%, partidul lui Stoica-Stolojan a reusit performanta de a deveni, oficial, „a patra forta politica". Victoria, conform tuturor estimarilor, s-a facut nu pe spinarea electoratului liberal, ci pe cea a „amicilor" de la PD. Dincolo de zimbetele de complezenta se ascut deja pumnalele. Semnale ca „triunghiul amoros" dintre Basescu, PD si PLD scirtiie existau inca dinainte, dar de acum inainte miza majora a vietii noastre politice o va reprezenta tocmai acest „ménage à trois", cum ar zice francezul. PD va avea nevoie de PLD pentru a forma guvernul. PLD fara PD nu exista. PD are muschiul, i.e., infrastructura din teritoriu: primari, sedii, membri de partid. PLD are creierul, i.e., pe Valeriu Stoica, plus citeva figuri pe care se poate miza. Presedintele e sfisiat intre doua iubiri: o sotie si-o amanta. Teoretic vorbind, genul asta de „ménage" se termina intotdeauna prost.

Practic insa, liberal sau pesedist de-as fi, nu m-as grabi sa deschid sampania: Basescu a demonstrat ca se poate descurca pina si cu asta.

Alin Fumurescu preda stiinte politice la Universitatea din Bloomington, Indiana.