Dupa mai bine de o luna de depreciere constanta, incepand de luni, leul a intrat intr-o perioada de acumulari, el crescand atat fata de euro cat si de dolar.
Calmarea spiritelor din piata valutara a inceput vinerea trecuta, intr-o sedinta "nebun
Dupa mai bine de o luna de depreciere constanta, incepand de luni, leul a intrat intr-o perioada de acumulari, el crescand atat fata de euro cat si de dolar.
Calmarea spiritelor din piata valutara a inceput vinerea trecuta, intr-o sedinta "nebuna" a pietei cand cotatiile euro au urcat pana aproape de 3,7 lei, nivel care se mai intalnea la sfarsitul lui 2005. Voci din piata considerau ca BNR si-a facut simtita prezenta la sfarsitul saptamanii trecute, iar in acest moment nu este bine sa fii contra curentului.
Ferindu-se sa mai afiseze ordine mari de vanzare de lei si cotatii ridicate, dealerii acceptand o scadere a cursului euro, care a coborat de la 3,5921 lei, acum doua zile, la 3,5865 lei. Piata s-a deschis cu cotatii ale euro de 3,5980 - 3,6040 lei, apropiate de cele de la inchiderea de luni. Minimul de tranzactionare al sedintei a fost de 3,5865 lei, iar maximul de 3,6125 lei. Cresterea cotatiilor peste pragul de 3,61 lei a avut loc pe fondul deprecierii dolarului fata de euro pe pietele internationale, ceea ce a adus o scadere a monedelor din zona.
Cursul mediu al monedei americane a scazut de la 2,4158 la 2,4147 lei. Dobanzile interbancare la depozitele overnight si la o saptamana s-au mentinut in apropierea nivelului dobanzii de politica monetara, 7 - 8%, datorita inceperii unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii. Pe pietele internationale paritatea dintre euro si dolar a fluctuat in prima parte a zilei intre 1,4817 si 1,4883 dolari, pentru ca inainte de deschiderea celei americane euro sa urce pana la 1,4907 dolari. Cresterea euro s-a datorat publicarii indicelui Ifo, care masoara moralul companiilor germane, care a urcat luna aceasta la 104,2 puncte, fata de 103,9 puncte in octombrie, in timp ce indicele Dow Jones a pierdut luni 240 de puncte.
Paritatea dintre moneda unica si cea nipona a fluctuat intre 159,39 si 161,82 yeni, pe fondul reducerii operatiunilor speculative de "carry trading". Pe London Bullion Market, uncia de aur a scazut la fixingul de ieri dimineata la 823,25 dolari, fata de 830 dolari la cel de luni seara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.