Adevaratul castigator al alegerilor de duminica este electoratul maghiar. In afara de procentele obtinute de UDMR, acestia au reusit sa-l trimita in Parlamentul european si pe Laszlo Tokes, singurul independent care, in toate alegerile de pana acum, a reusit sa castige singur un mandat! Desi dupa Revoluta din 1989, in care, se pare, a avut un rol destul de neclar, Tökes aproape ca a disparut din spatul public romanesc, revenind rareori, mai ales atunci cand incerca sa impuna o linie mai dura in UDMR, in special pe marginea autonomiei tinutului secuiesc. Vazand rezultatele alegerilor de duminica, s-ar putea crede ca Tökes a devenit un adevarat simbol al Romaniei, din moment ce, ca independent, a reusit sa obtina un mandat de europarlamentar, in timp ce partide romanesti importante de pe esicherul politic de azi n-au reusit nici macar sa atinga pragul electoral, cu tot suportul media sau sistemul de activisti de care dispuneau! Asa sa fie, oare?
N-as avea nici o ingrijorare fata de reusita UDMR. Candidati cu fata europeana, clipuri electorale clare si inteligente, o buna organizare in judetele cu populatie maghiara si, evident, absenteismul masiv al romanilor - iata ingredientele unui succes explicabil. Dar cum sa cred ca Laszlo Tökes, omul care nu se bucura de popularitate nici macar in randul UDMR, a obtinut un numar asa de mare de voturi, cat n-ar fi reusit nici Vasile Blaga, Crin Antonescu sau Vasile Ponta, oameni cu o vizibilitate infinit mai mare decat a pastorului maghiar? Mi-e greu sa cred ca, din trei-patru judete, Tökes a adunat mai multe voturi decat PRM din toate celelalte! Si surprizele au nevoie, totusi, de o explicate logica. "Cazul Tökes" pare a fi mai mult o ciudatenie.
Ani de zile, PRM si Vadim Tudor au fost sperietorile pe care politicienii le aruncau in ochii oamenilor: din cauza lor nu ne primesc in Europa!, strigau si cei din stanga, si cei din dreapta esicherului politic. Si iata ca, impreuna cu Vadim Tudor si PRM, Romania a devenit, totusi, membra a Uniunii Europene. Numai ca, in chiar primul an de dupa aderare, romanii s-au lovit prin Europa de adevaratele miscari ultranationaliste! Chiar in campania electorala a acestor ciudate alegeri a izbucnit scandalul din Italia, in care Mailat a fost acuzat de crima, viol si talharie doar pentru a se justifica actiunile impotriva intregii comunitati romanesti din Italia! Ati auzit dvs. vreo pozitie a partidelor din Italia impotriva barbarismului cu care au fost tratati romanii? Evident ca nu. Pentru ca in toata lumea nationalismul nu este o ideologie interzisa (ar fi si ridicol, si ilegal), ci una tinuta in limite rezonabile. Pentru ca nicaieri nu poti interzice gandirea oamenilor, ci doar comiterea unor fapte.
Nu plang eu acum de grija lui Vadim Tudor sau a PRM, dar nu ma pot preface ca nu vad facatura aceasta, conform careia mai europeana ar fi solutia "Tökes" decat "Vadim"! Cei care au analizat politica din acesti 18 ani stiu ca UDMR si PRM au trait bine impreuna, alimentandu-se reciproc cu energie. Logica spune ca, la un moment dat, mai degraba ar fi disparut impreuna, dar in nici un caz ca UDMR-ul va supravietui PRM-ului. Dar poate ca, la alegerile prezidentiale din 2009, Tökes va fi un candidat potrivit pentru Presedintai tarii. Ca romanii sa aiba un stimulent in plus sa vina la alegeri si sa voteze un salvator. Cin' sa fie oare Superman-ul asteptat?