Revista „Capital" sustine ca numarul miliardarilor in dolari ai Romaniei a crescut intr-un singur an de la doi la noua.

Dinu Patriciu, Gigi Becali si Ion Tiriac sint cei mai bogati oameni de afaceri autohtoni, potrivit topului Cei mai bogati romani realizat de revista „Capital". Comparativ cu anul trecut, averile lor au crescut de pina la trei ori, cel mai important salt dintre cei trei fiind inregistrat de Patriciu. Vinzarea a 75% din actiunile grupului Rompetrol, dar si afacerile din mass-media (grupul de presa „Adevarul") sau din imobiliare au crescut averea lui Patriciu de la 550-600 de milioane de euro la 3,1-3,3 miliarde de dolari. Omul de afaceri era in editia de anul trecut al topului „Capital" pe pozitia a opta. Un ritm de crestere de 25 de ori mai mare decit cresterea economica din 2006, raportat la 2005, a avut si George Becali, ocupantul locului doi in clasament. Acesta a ajuns la o avere estimata de „Capital" de 2,8-3 miliarde de dolari, fata de 900-950 de milioane de dolari cit avea in clasamentul de anul trecut. „Sint baiat destept", ne-a declarat Becali, care sustine ca averea i-a crescut datorita „triplarii preturilor la terenuri".

Cel de-al doilea miliardar al tarii in clasamentul de anul trecut, Ion Tiriac, a scazut o pozitie, dar si-a dublat si el averea, ajungind la 2,2-2,4 miliarde de dolari. Crestere de peste 100% a avut si Sorin Ovidiu Vintu, potrivit „Capital". Acesta are o avere de 2,1-2,3 miliarde de dolari, pastrindu-si pozitia din 2006, cind avea 850-900 de milioane de dolari. De asemenea, aproximativ in acelasi ritm s-a majorat si averea fratilor Micula, proprietarii grupului de firme European Drinks. Acestia ocupa pozitia a cincea, cu 1,9-2,1 miliarde de dolari. „Noi facem productie si marketing. Avem valori in branduri si intr-o zona foarte frumoasa a Romaniei", ne-a explicat Viorel Micula modul in care i-a crescut afacerea.

Primul in topul din 2006, cu o avere estimata la 1,3-1,6 miliarde dolari, Iosif Constantin Dragan a coborit pe locul 7, cu 1,5-1,6 miliarde de dolari. „Ajutati de aprecierea leului in raport cu dolarul, averile celor din top reflecta o crestere frumoasa in mai toate domeniile de activitate. Sectoarele care au contribuit cel mai mult au ramas aceleasi de anii trecuti: imobiliare, piata de capital sau comunicatii si IT", a declarat Iulia Dinu, director executiv „Capital". Potrivit realizatorilor studiului, valoarea cumulata a celor noua miliardari se ridica la 18,8 miliarde de dolari, peste suma cumulata de ceilalti 290 prezenti in top. Investitorii din clasament au averi cumulate de 33 de miliarde de dolari, adica in jur de 27% din PIB. Raportat la anul trecut, averile celor 300 a crescut cu 11 miliarde de dolari. De altfel, majoritatea celor prezenti in top au inregistrat cresteri ale averilor, iar in unele cazuri acestea au ramas constante. De asemenea, averea cu care s-a intrat anul acesta in top a fost de 12-13 milioane de dolari, in crestere fata de anul trecut, cind nivelul minim a fost de 10 milioane de dolari.

Averile celor 300 de oameni de afaceri au fost calculate pornind de la datele de bilant pentru 2006 ale firmelor controlate, insa autorii topului au tinut cont si de evolutia afacerilor in acest an, precum si de tranzactiile incheiate. La realizarea topului s-a apelat la metodologia sumara utilizata de firmele de specialitate in evaluarea companiilor. Pentru unele businessuri a fost luata in calcul si valoarea activelor aflate in patrimoniu.Domeniile cele mai atractive pentru cei mai multi „bogati ai Romaniei" Majoritatea - 160 de persoane - au investit in imobiliare (terenuri, cladiri de birouri), din comert si retail au cistigat 64 de oameni de afaceri, din domeniul hotelier si turism - 53 de persoane, iar din media - 21.

O alta concluzie a studiului se refera la faptul ca media de virsta a oamenilor de afaceri care acumuleaza averi importante este in scadere. Astfel, o treime dintre cei prezenti in top au sub 50 de ani.

Despre cei mai bogati oameni din estul europei cititi pe www.cotidianul/select