Un numar de 40 de delegatii din zeci de tari s-au adunat in sala de sport a bazei militare navale din Annapolis si l-au aplaudat, cu curtoazie, pe presedintele Bush, dupa ce acesta, vreme de 20 de minute, si-a expus planul sau iluzoriu privind pacea
Un numar de 40 de delegatii din zeci de tari s-au adunat in sala de sport a bazei militare navale din Annapolis si l-au aplaudat, cu curtoazie, pe presedintele Bush, dupa ce acesta, vreme de 20 de minute, si-a expus planul sau iluzoriu privind pacea in Orientul Mijlociu. Vorbele sunt frumoase, la fel si intentiile. "Partile s-au intalnit la Annapolis avand un scop comun, existenta a doua tari vecine, coabitand in pace si securitate: Israel si Palestina", a declarat in deschiderea Summit-ului presedintele american. Si a adaugat: "Pentru a se ajunge la acest lucru ambele parti vor trebui sa faca concesii dureroase". La ora scrierii acestui articol, premierul israelian Ehud Olmert si Mahmoud Abbas (Abu Mazen), presedintele Autoritatii Palestinene, nu reusisera sa se inteleaga asupra unei declaratii semnate in comun, in favoarea unor tratative accelerate de pace. Presedintele Bush continua insa sa faca presiuni ca tratativele israeliano-palestiniene sa inceapa imediat, chiar la Annapolis.
De voie, de nevoie, evreii si arabii au sosit la Annapolis, dar nici o parte nu si-a manifestat entuziamul. Sauditii au refuzat sa dea mana cu israelienii, iar sirienii au stat cu mana intinsa, dar israelienii le-au intors spatele. Inainte de Annapolis, analistii politici scriau ca insesi prezenta Siriei si a Arabiei Saudite la Summit ar reprezenta un colosal succes al politicii internationale. In cele din urma, sirienii si sauditii s-au aflat acolo, dar prezenta lor a deranjat. Si inca un paradox al Annapolis-ului: pe toata durata cat mai marii lumii vorbeau intre ei, dar nu se auzeau, "acasa" mase de manifestanti blamau Annapolis-ul si pe conducatorii politici care au facut deplasarea acolo.
Garzile armate ale lui Abbas au ucis si ranit la Hebron peste 50 de demonstranti palestinieni "anti-Annapolis". La Ierusalim, 10.000 de israelieni de dreapta au demonstrat acuzandu-l pe Olmert de "tradare".
Sa mai mire esecul de la Annapolis?
Reactia iraniana
Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a reactionat in felul sau caracteristic fata de Summit-ul de la Annapolis, anuntand construirea rachetei balistice "Ashura", cu o raza de actiune de 2000 de km si dotarea marinei militare cu un submarin ultra-modern.
Racheta are caracteristici superioare tipului "Shahab 3" (foto), avand capacitati de transportare a unor "focoase nucleare". Serviciile secrete israeliene, care detectasera aceste noi inzestrari de razboi iraniene, l-au informat pe premierul israelian Ehud Olmert inainte de plecarea sa la Annapolis. "Iranienii nu vor ajunge sa construiasca nici un fel de focoase nucleare", exista posibilitati militare de a-i impiedica", a declarat Olmert. (T.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.