Ride ciob de oala sparta - italienii denunta politica anti-imigratie de la Berna. "Nu veniti la noi, n-o sa gasiti de lucru si o sa infundati puscaria", este mesajul unui spot tv facut in Elvetia si difuzat in tarile africane. Relateaza cotidianul italian La Repubblica.

"Africani, stati departe de Elvetia! Semnat: guvernul elvetian", scrie La Repubblica. Ziarul italian prezinta un spot tv care a fost difuzat in timpul partidei de fotbal Elvetia-Nigeria din 20 noiembrie, transmisa in multe state africane. Un imigrant de culoare isi suna tatal dintr-o cabina telefonica si ii povesteste ce bine o duce in Elvetia. In realitate, in imaginile care curg in paralel, telespectatorii vad ca acesta locuieste pe strada si e persecutat de politie.

Realizatorul clipului este Departamentul pentru Migratie, al carui sef, Eduard Gnesa, a declarat ziarului elvetian Sonntags Blick : Avem raspunderea de a deschide ochii acestor persoane, ca sa-si dea seama ce viata le poate astepta". La rindul sau, ministrul Justitiei si recent cistigator al ultimelor alegeri, Christoph Blocher, a sustinut initiativa: "Trebuie sa demonstram africanilor ca nu sintem paradisul!", a declarat el. In proportie de 83%, cititorii lui Sonntags Blick sint de acord cu Blocher.

In elvetia, somajul este practic inexistent, in jur de 3,5%, insa guvernul isi motiveaza campania prin dificultatea pe care o intimpina in a asigura imigrantilor de culoare un permis de rezidenta, care se poate obtine numai de catre persoanele care au un loc de munca stabil. Mina de lucru africana este cautata putin sau deloc. Unica sansa este sa ceara azil, o procedura complicata si de durata, la care nu vrem sa-i incurajam. In plus, in acest fel economisim si fonduri prevazute pentru refugiati , a explicat un oficial al Departamentului pentru Migratie. Mii de africani, care vin sa-si caute norocul in Europa, se ineaca in Mediterana, spune Gnesa. Si asupra acestor riscuri incercam sa-i punem in garda .

La Repubblica mai comenteaza ca alte state europene intentioneaza sa urmeze exemplul elvetian. UE colaboreaza cu guvernul de la Berna pentru a difuza un clip la televiziunea publica din Camerun, iar un alt spot, pentru Congo, este deja finalizat.

Urmariti clipul pe site-ul La Repubblica