Ride ciob de oala sparta - italienii denunta politica anti-imigratie de la Berna. "Nu veniti la noi, n-o sa gasiti de lucru si o sa infundati puscaria", este mesajul unui spot tv facut in Elvetia si difuzat in tarile africane. Relateaza cotidianul italian La Repubblica.

"Africani, stati departe de Elvetia! Semnat: guvernul elvetian", scrie La Repubblica. Ziarul italian prezinta un spot tv care a fost difuzat in timpul partidei de fotbal Elvetia-Nigeria din 20 noiembrie, transmisa in multe state africane. Un imigrant de culoare isi suna tatal dintr-o cabina telefonica si ii povesteste ce bine o duce in Elvetia. In realitate, in imaginile care curg in paralel, telespectatorii vad ca acesta locuieste pe strada si e persecutat de politie.

Realizatorul clipului este Departamentul pentru Migratie, al carui sef, Eduard Gnesa, a declarat ziarului elvetian Sonntags Blick : « Avem raspunderea de a deschide ochii acestor persoane, ca sa-si dea seama ce viata le poate astepta". La rindul sau, ministrul Justitiei si recent cistigator al ultimelor alegeri, Christoph Blocher, a sustinut initiativa: "Trebuie sa demonstram africanilor ca nu sintem paradisul!", a declarat el. In proportie de 83%, cititorii lui Sonntags Blick sint de acord cu Blocher.

In elvetia, somajul este practic inexistent, in jur de 3,5%, insa guvernul isi motiveaza campania prin dificultatea pe care o intimpina in a asigura imigrantilor de culoare un permis de rezidenta, care se poate obtine numai de catre persoanele care au un loc de munca stabil. « Mina de lucru africana este cautata putin sau deloc. Unica sansa este sa ceara azil, o procedura complicata si de durata, la care nu vrem sa-i incurajam. In plus, in acest fel economisim si fonduri prevazute pentru refugiati », a explicat un oficial al Departamentului pentru Migratie. « Mii de africani, care vin sa-si caute norocul in Europa, se ineaca in Mediterana, spune Gnesa. « Si asupra acestor riscuri incercam sa-i punem in garda ».

La Repubblica mai comenteaza ca alte state europene intentioneaza sa urmeze exemplul elvetian. UE colaboreaza cu guvernul de la Berna pentru a difuza un clip la televiziunea publica din Camerun, iar un alt spot, pentru Congo, este deja finalizat.

Urmariti clipul pe site-ul La Repubblica