Pentru ca schiul reprezinta doar un sport de sezon in tara noastra, Romania este privita destul de ciudat la fiecare editie a Jocurilor Olimpice de Iarna.


VÃ…RF. Cea mai importanta performanta obtinuta vreodata de un roman
Pentru ca schiul reprezinta doar un sport de sezon in tara noastra, Romania este privita destul de ciudat la fiecare editie a Jocurilor Olimpice de Iarna.


VÅRF. Cea mai importanta performanta obtinuta vreodata de un roman la Olimpiada ii apartine lui Dan Cristea, actualmente antrenor federal. "çn 1968, la Grenoble, am iesit pe locul 25 in proba de slalom special. A fost o performanta uriasa, de care toata lumea a ramas surprinsa. Eu eram dintr-o tara exotica in schiul alpin, aveam numai 19 ani si nimeni nu se astepta sa vin atat de bine", povesteste brasoveanul. Pregatirea a facut-o in tara, lucru care la acea vreme nu reprezenta un handicap. "Nu era nici o diferenta intre partii. Se formau peste tot taluzuri, chiar si acolo unde se tineau competitii. Daca nu apucai sa iei startul printre primii schiori, atunci aveai mari probleme, pentru ca partia devenea din ce in ce mai grea. Acum este cu totul altfel in strainatate. Pistele sunt inghetate si sufera foarte putine modificari in timpul concursurilor. Noi, in Romania, am ramas tot ca pe vremuri. çn plus, nu aveam nici probleme cu transportul pe cablu, asa cum se intampla astazi. De fapt, aceasta este cea mai mare problema pe care o au schiorii din Romania. Transportul pe cablu este mai scump ca in Austria".


RECOMPENSE. Ajuns la 58 de ani, Dan Cristea poate fi numit fara nici o exagerare drept parintele schiului alpin din Romania si rememoreaza cu placere momentele sale de glorie. Rezultatul obtinut in Franta nu i-a schimbat cu nimic viata. S-a ales doar cu cateva bonuri de masa in plus si felicitarile superiorilor sai. "Eu eram totusi foarte mandru pentru ceea ce realizasem. Eram in elita mondiala. Romania era o natiune mica, ce nu isi permitea prea multe. Schiam de prin decembrie pana prin martie sau aprilie. O mai lungeam noi pe la Balea Lac si pe Valea Alba, la Busteni, pana aproape de Paste, apoi nu mai vedeam zapada. ¥arile bogate au alte conditii. çsi duc schiorii in emisfera sudica, numai sa nu duca lipsa de zapada", explica actualul antrenor federal. A mai fost prezent si la urmatoarele doua Olimpiade, Sapporo (1972) si Innsbruck (1976), dar nu a reusit sa egaleze rezultatul obtinut in Alpii Francezi. Lucru pe care nu l-a reusit nici un alt schior roman pana acum.


Jurnalul National: Mai poate ajunge cineva din Romania sa se claseze pe locul 25 la Jocurile Olimpice de Iarna?Dan Cristea: Nu se stie niciodata. Acum avem o schioare foarte buna, pe Edit Miklos, care va beneficia si ea de pregatire cu echipa secunda a Austriei. Sezonul trecut a realizat cea mai importanta performanta din istoria schiului alpin romanesc, austriecii au remarcat-o imediat si au luat-o in pregatire cu ei. Lucrul asta este foarte bun. Daca Dumnezeu o tine sanatoasa pana la Olimpiada de la Vancouver, din 2010, ea poate face o figura frumoasa acolo.


E clar, Miklos este cea mai buna schioare, probabil ca ii bate si pe baieti, dar restul? Cat de departe este Lilla Petroczki?ßi ea schiaza bine. A avut doua accidentari si acum speram cu totii sa se apropie cat mai mult de Miklos, care nu are totusi adversar in Romania. Petroczki a avut o perioada in care a vrut sa renunte, dar parintii au insistat si au trimis-o in Finlanda. Acolo beneficiaza de toate conditiile si face si scoala asa cum trebuie.


Amandoua au suferit accidentari grave, chiar daca abia au ajuns la varsta majoratului. Asta este o problema cu care se confrunta toata lumea. De vina este echipamentul, care a evoluat foarte mult in ultimii ani. Schiul este foarte scurt, inaltatorul de la legatura este prea sus, iar carvul este foarte mare. Practic, nu se mai schiaza in derapaj, cum era inainte, ci de pe un cant pe altul. Se merge ca pe patine. Sunt multe accidentari in lume, dar ele pot fi evitate daca schiorul este bine pregatit din punct de vedere fizic. O musculatura bine dezvoltata poate face genunchiul sa suporte mai usor schimbarile de directie.


Dintre baieti, care este cel mai bun?Nan! I-a batut mereu pe toti. Nu are rival la slalom si slalom urias.


Da, dar Florentin Nicolae a participat la Olimpiada de la Torino, in vreme ce Nan s-a uitat la televizor!Nicolae merge bine la coborare, in vreme ce Nan este tehnic. Nan a avut o raceala puternica atunci cand era mic si parintii nu l-au lasat sa faca probele de viteza, mai ales ca nici partiile nu erau asigurate cu plase de protectie. çn Romania el nu are rival. Castiga fara probleme Campionatele Nationale. Cand merge la concursuri in strainatate ii bate si mai rau pe ceilalti romani, pentru ca acolo sunt partiile mai inclinate. Nicolae are un mare dezavantaj. çn Romania nu se mai poate tine proba de coborare pentru ca nu avem nici o partie asigurata.


Se poate face schi alpin profesionist in Romania?Atata vreme cat nu avem o partie doar pentru schiorii legitimati va fi foarte greu. Daca ii duci unde sunt turisti, exista pericolul producerii unor accidente. Nu se pot face antrenamente in asemenea conditii. çn plus, partiile nu sunt batute cum trebuie, nu au zapada artificiala. Mai intervine si problema echipamentului. Un schior cu pretentii foloseste un schi la doua, cel mult trei concursuri, in vreme ce noi incercam sa tinem de o pereche de schiuri un sezon intreg. Pe vremea mea puteam sa ma dau cu o pereche vreme de trei sezoane, dar acum acest lucru nu mai este posibil, pentru ca schiurile nu mai au "inima" de lemn.


"Din 1970 pana in 1972 am beneficiat de pregatire in Austria, cu echipa lor olimpica. Era o reciprocitate intre cele doua tari"

"Eu ma pregateam cu austriecii in Alpi, iar ei veneau in vacanta, vara, pe Litoral. Statul roman le oferea masa si cazare celor cu care ma antrenam eu"
Dan Cristea


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.