Seful statului va putea solicita inceperea urmaririi penale impotriva unui fost sau actual membru al Guvernului, fara a mai avea nevoie de raportul Comisiei speciale de la Cotroceni. Oricum, raportul era consultativ. Curtea Constitutionala (CC) a dec
Seful statului va putea solicita inceperea urmaririi penale impotriva unui fost sau actual membru al Guvernului, fara a mai avea nevoie de raportul Comisiei speciale de la Cotroceni. Oricum, raportul era consultativ. Curtea Constitutionala (CC) a decis ieri desfiintarea acestei Comisii, declarand neconstitutionale prevederile din Legea raspunderii ministeriale pe aceasta tema, dar si modificarile operate de Guvern. Seful statului pastreaza dreptul de a suspenda un ministru in functie. Guvernul a refuzat sa comenteze decizia Curtii, pana la prezentarea motivarii acesteia.
CC a fost sesizata de Avocatul Poporului, care a atacat atat unele prevederi din Legea raspunderii ministeriale, cat si controversata Ordonanta a Guvernului, prin care era schimbata componenta Comisiei speciale de la Cotroceni. Initial, conform Legii raspunderii ministeriale, Comisia speciala era alcatuita din cinci membri, reprezentanti ai Ministerelor de Interne si Justitiei si Presedintiei. Guvernul a decis, insa, sa modifice actul normativ, printr-o Ordonanta de Urgenta, a desfiintat Comisia si a prevazut ca aceasta sa fie alcatuita din cinci magistrati. Constitutia prevede la articolul 109 ca presedintele, Camera Deputatilor si Senatul au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Dupa decizia de ieri a CC, presedintele Basescu poate cere inceperea urmaririi penale a fostilor ministri Adrian Nastase, Decebal Traian Remes, Miron Mitrea, Zsolt Nagy, Codrut Seres, dar si suspendarea din functie imediat dupa declansarea urmaririi penale a lui Tudor Chiuariu, ministrul Justitiei, si Paul Pacuraru, ministrul Muncii.
Eckstein: 45 de zile libere urmaritii penal
Presedintele Comisiei juridice a Senatului, Peter Eckstein Kovacs, a precizat ieri ca prevederile legale referitoare la Comisia de la Cotroceni care au fost declarate neconstitutionale vor fi suspendate 45 de zile, pana cand legea "va fi pusa de acord cu observatiile Curtii". Eckstein sustine ca Parlamentul are la dispozitie 45 de zile, dupa publicarea in Monitorul Oficial a hotararii Curtii Constitutionale, pentru a pune de acord Legea cu hotararea Curtii. "Vor fi 45 de zile libere pentru cei care sunt urmariti penal", a aratat senatorul, referindu-se la perioada in care reglementarile declarate neconstitutionale vor fi suspendate. Senatorul UDMR a spus ca daca Parlamentul nu va reusi, in cele 45 de zile, sa inlature aspectele de neconstitutionalitate sesizate de Curtea Constitutionala, prevederile declarate neconstitutionale isi pierd efectele. In acest caz, procedurile care vor fi aplicate in cazul ministrilor vor fi acelea care erau in vigoare inainte de adoptarea prevederilor neconstitutionale, a spus Eckstein.
Ponta: Tariceanu si Chiuariu, abuz in serviciu
"Singurul scop al Ordonantei era sa amane pana dupa 25 noiembrie urmarirea penala in cazul ministrilor Tudor Chiuariu (foto) si Paul Pacuraru. Din punctul meu de vedere, atat ca jurist, cat si ca om politic, sa promovezi o Ordonanta neconstitutionala numai pentru a bloca urmarirea penala a doi ministri este o fapta penala. Premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul Tudor Chiuariu stiau de la inceput ca prevederile ordonantei sunt neconstitutionale si, in calitate de semnatari ai Ordonantei, pot fi acuzati de abuz in serviciu, fapta care este de natura penala", a afirmat vicepresedintele PSD, Victor Ponta, citat de Mediafax. El a apreciat ca, odata cu declararea neconstitutionalitatii prevederilor Ordonantei, se impun atat demisia lui Chiuariu, care poate fi acuzat ca a propus cu premeditare un act legislativ neconstitutional, cat si urmarirea penala impotriva lui.
Boc: Guvernul a incalcat Constitutia
Liderul PD Emil Boc a declarat ieri ca decizia Curtii Constitutionale desfiinteaza comisia speciala de la Cotroceni si da dreptul presedintelui de a decide cu privire la solicitarile Parchetului referitoare la ministri. "Decizia Curtii Constitutionale practic desfiinteaza comisia speciala, dand dreptul presedintelui de a decide, impreuna cu propriul aparat de specialitate, cu privire la solicitarea Parchetului General", a sustinut Boc, citat de Mediafax. El a completat ca decizia Curtii mai confirma ca Guvernul a incalcat Constitutia, "a facut un abuz" prin adoptarea Ordonantei si a dorit, tot printr-un abuz, "sa-si acopere ministrii suspecti de coruptie". (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.