Pentru miercurea viitoare trebuie sa va pregatiti special. Colectia Cotidianul va ofera „Femeia nisipurilor", straniul roman al japonezului Kobo Abe.

Despre autor s-a spus ca e un Kafka al Japoniei si ca se inrudeste cu Beckett sau Ionesco. Daca am vrea sa demonstram aceasta afirmatie, nu ar fi deloc greu.

Povestea din romanul de miercurea viitoare e absurda, metaforica si incifrata. Chiar viata lui Kobo Abe are note absurde: absolvent de Medicina, primeste diploma numai dupa ce promite ca nu va profesa niciodata. E o situatie ca-n Kafka, Beckett sau Ionesco. Numai ca, departe de a fi un simplu epigon, in ceea ce scrie, Kobo Abe „naturalizeaza" absurdul in zona culturala nipona si-l altoieste pe un copac straniu ce tine de mitologii straine cititorului european.

„Femeia nisipurilor" e o constructie epica usor de urmarit, fara mari artificii compozitionale. Un entomolog dornic sa studieze specii rare de insecte ajunge intr-un fel de pustiu, intr-un tinut al nisipurilor in care ramine captiv. Viata lui se va desfasura intr-o locuinta stranie, linga o femeie stranie, alaturi de care e condamnat sa lupte contra invaziei necontenite si inexplicabile de nisip.

Un nisip care vine din toate partile, insinuant, ca si cum eroii ar locui intr-o imensa si implacabila clepsidra, intoarsa, aleatoriu, de un Creator nelinistit. Apoi, insinuanta ca nisipul este chiar teoria nisipului a lui Kobo Abe, ridicata la rang de filosofie care guverneaza intimplarile cartii. Intoarceti filele cu prudenta. Peste tot va pindeste personajul misterios al acestei carti, adevaratul personaj: „Nisipul, gata sa se lipeasca de orice, ca o jivina vicleana". Toti devenim nisip, spune, la un moment dat, scriitorul japonez, cu o forta de convingere care creste de la un pasaj la altul. Pasiti cu grija peste dunele care deseneaza mereu altceva.

Macar o vreme, dupa ce veti citi acest roman, veti privi altfel nisipul si veti pasi cu un fel de neincredere latenta pe orice plaja a lumii.