In ultima vreme, schiul a evoluat atat de mult incat omul tine din ce in ce mai greu pasul cu tehnologiile de care dispune echipamentul. Din acest motiv este bine sa nu va grabiti atunci cand alegeti o pereche de schiuri sau una de clapari.

In ultima vreme, schiul a evoluat atat de mult incat omul tine din ce in ce mai greu pasul cu tehnologiile de care dispune echipamentul. Din acest motiv este bine sa nu va grabiti atunci cand alegeti o pereche de schiuri sau una de clapari.


ATENTIE! Trebuie musai sa stiti ca un schi cu cat este mai performant, cu atat este mai dur, mai rigid. Asta deoarece el trebuie sa suporte o presiune mai mare, cauzata de forta si de viteza sporita. ¥ineti cont de zapada pe care schiati si ganditi-va ca in Romania partiile nu sunt dintre cele mai bune. Cele usoare sunt bune pe zapada moale. Daca aveti echipament din gama de varf, considerata de aproape toti producatorii drept gama de competitie, nu va aventurati prea tare in afara partiei. Fiind vorba despre un schi greu, acesta va intra adanc in zapada moale, iar coborarea va fi una haotica, necontrolata, iar placerea va disparea.


SEXY. Toti producatorii au scos schiuri pentru femei. Mai usoare si mai flexibile. çn plus, legatura pentru clapar poate fi montata mai in fata decat in mod obisnuit. Povestea cu lungimea schiurilor deja o stie toata lumea. Pentru incepatori trebuie sa ajunga pana la barbie, iar pentru restul, pana in dreptul nasului. ¥ineti totusi cont ca atunci cand oscilati intre doua variante este bine sa o alegeti pe cea mai mica.


OBISNUITE. Cele mai utile schiuri sunt cele din gama All Mountain, cu o rigiditate un pic mai fina. Varfurile sunt mai late, ca niste lopeti, si il ajuta pe schior sa intre mai usor in viraj, compensand astfel lipsa de tehnica. De la o vreme, ca o moda, toata lumea este innebunita dupa schiurile carve, asemanatoare cu cele de competitie. Sunt modele de top, descurcandu-se de minune atat prin zapada moale, cat si pe o pista inghetata. Ideale in cazul in care vreti sa va intreceti cu prietenii. Schiurile de free-ride sunt bune pe orice zapada, pe orice munte, datorita flexibilitatii crescute. Ceva mai late, ofera un nivel mai mare de portabilitate prin zapada afanata. Asta nu inseamna ca ele nu pot fi folosite pe pista. Schiurile de freestyle au varfurile "gemene", partea din fata fiind identica insa cu cea din spate, si sunt concepute pentru elemente de acrobatie in snowpark-uri. ClapariiDaca nu sunteti un schior avansat e bina sa alegeti ceva mai lejer, mai flexibil. Un astfel de clapar este mai indulgent cu schiorul, evitand accidentarile. Pe masura ce avansati trebuie sa schimbati si claparul, altfel performantele si sansele de progres vor avea de suferit. Fiecare producator de echipament are propriile retete pentru producerea claparului. Supragheata, adica partea care se vede la exterior, reprezinta structura principala, este facuta dintr-un plastic dur, impermeabil, cu durabilitate mare, si are rolul de a transfera energia picioarelor catre schiuri. Captuseala ghetei tine de cald, ofera confort si este conceputa in asa fel incat sa se muleze in functie de forma pe care o are laba piciorului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin