Cele doua forme de baza ale arbitrajului cu optiuni sunt conversia si inversarea. Astfel, se poate compensa o pozitie prin initierea unei strategii sintetice echivalente: in cazul conversiei se cumpara activul suport, iar in cazul inversarii se vinde
Cele doua forme de baza ale arbitrajului cu optiuni sunt conversia si inversarea. Astfel, se poate compensa o pozitie prin initierea unei strategii sintetice echivalente: in cazul conversiei se cumpara activul suport, iar in cazul inversarii se vinde activul suport.
Riscul initierii unei pozitii simple se dovedeste in cele mai multe cazuri prea ridicat, astfel incat urmarirea posibilitatilor de arbitraj ce pot aparea in diverse situatii datorita discrepantelor existente intre preturile diferitelor instrumente financiare reprezinta o solutie eficienta de a realiza profit in conditiile unui nivel minim sau chiar zero de risc.
Daca, de exemplu, un investitor poate sa cumpere contracte futures (sau actiuni) si sa construiasca o pozitie echivalenta de vanzare (sau invers) obtinand o diferenta favorabila de pret, va marca acest profit indiferent de directia pe care va evolua piata.
Construirea alternativei sintetice implica intotdeauna combinarea celorlalte doua pozitii fundamentale. In cazul optiunilor Call, aceasta presupune utilizarea contractelor futures (sau a actiunilor) si a optiunilor Put. In cazul optiunilor Put sunt folosite optiunile Call si contractele futures (sau actiunile), respectiv in cazul contractelor futures sunt utilizate optiunile Call si Put.
Ca regula generala, atunci cand sunt combinate optiuni Put si contracte futures, ambele sunt fie cumparate, fie vandute. Cand sunt combinate optiuni Call cu niste contracte futures sau cu optiuni Put, daca optiunea Call este cumparata, atunci cealalta este vanduta si invers.
Tabelul de mai sus ilustreaza matricea pozitiilor sintetice.
De exemplu, in conditiile in care la data de 26 noiembrie, pe piata la termen optiunile Put DESIF5 cu scadenta decembrie se tranzactionau la pretul de exercitare de 4,0 lei/actiune cu o prima de 0,1750 lei/actiune, iar optiunile Call cu pret de exercitare identic cu o prima de 0,20 lei/actiune, pretul mediu futures atingand un nivel de 3,9798 lei, iar pretul mediu spot 3,8100 lei, se putea initia urmatoarea strategie: cumparare Put, vanzare Call (fig 1.) si cumparare actiuni. Cumpararea de Put si vanzarea de Call la pretul de exercitare de 4,0 lei/actiune cu primele corespunzatoare de 0,1750 lei/actiune, respectiv 0,20 lei/actiune, replicau o pozitie short futures sintetic la un pret de 4,0 lei + (0,20 lei - 0,1750 lei) = 4,0250 lei/actiune. Astfel, cumpararea unui numar echivalent de actiuni la pretul de 3,8100 lei/actiune genera un profit de (4,0250 lei - 3,8100 lei) = 0,2150 lei/actiune, indiferent de directia de evolutie a pietei. Pentru a profita de aceste discrepante, participantii la piata trebuie sa stie care optiuni sunt sub/supraevaluate, utile in acest sens fiind aplicatiile de calcul pentru primele optiunilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.