PRO TV nu stie sa piarda, sustin rivalii de la Antena 1, dupa ce au cistigat batalia drepturilor de transmisie a nationalei.

Pentru 2,6 milioane de euro, Antena 1 va transmite partidele de fotbal ale nationalei pentru doi ani incepind din 2008. Cristian Cretu, seful departamentului Sport Antena 1, povesteste pentru Cotidianul cum isi vor scoate banii si cit de fairplay a fost lupta cu celelalte televiziuni.

Cu ce drept ati luat transmisia? Cum s-a intimplat?

Cu tupeu. Chiar am crezut ca oferta noastra financiara si de brand e mai buna si am cistigat. Eu cred ca a contat foarte mult dosarul in care am scris de-a fir-a-par modalitatile nenumarate de promovare a nationalei in trustul nostru, dupa care pina si un copil din gradinita din ultimul catun al tarii o sa cunoasca echipa nationala.

La ce ajuta ca ati luat drepturile?

Pai, e vorba de imaginea Antenei 1. Drepturile respective de transmisie implica audienta, rating si cred eu ca daca vom prinde un baraj de calificare, cam asta se preconizeaza, dupa cum e grupa la Mondiale, depasirea recordului de audienta, care e tot al Antenei 1... daca stii Rapid - Steaua, 33,1 % rating.

Si daca nu, va scoateti banii?

Daca prindem barajul, da.

Daca nu?

E o investitie in marketing, in imagine, pe care brandurile mari de oriunde ar face-o.

Ati dat o galeata de bani.

Am dat, pentru ca, daca participam, vrem sa cistigam. Nu-mi place insa ca sint unii care nu stiu sa piarda. PRO TV s-a comportat ca un copil de gradinita, cind a vazut ca noi am cistigat drepturile, au inceput sa spuna ca n-o sa ne scoatem banii, ca e o investitie nerentabila... as vrea sa ne zica domnul Mocanu cum isi vor scoate ei milioanele de euro „aruncate" pe Liga Campionilor. Cind am pierdut, acum doi ani, Liga Campionilor, am fost fairplay si nu am facut analize asupra ofertei fantasmagorice a PRO TV-ului.

Cum ati dat banul mai mult?

Simplu. S-a calculat cit am scoate pe meciurile astea intr-o grupa proasta. A calculat Laurentiu Ionete, directorul CLIR Media, si am ofertat suma aceasta. Si… am cistigat.

Aveti comentatori slabi.

Ei, asta e o veche „durere" a tuturor internautilor, a tuturor microbistilor, de fapt, indiferent de postul de televiziune care transmite meciul. Cind ai o suparare, pe cine sa ti-o versi?! Pe comentator, desigur...

Cum faceti? Luati o Patruleasa cu decolteuri largi si adunati audienta si reclame.

De cind nu te-ai mai uitat la Patruleasa decoltata? La cit e de frumoasa, nu are nevoie sa-si arate sinii.

Care-i conceptul stirilor sportive?

Daca vii dupa un Dinamo-Steaua, asa cum a fost, ai 90% eveniment. Daca ai un ianuarie „secetos", fara meciuri, bagi, pe linga actualitate, si tabloidizare: ce fac fotbalistii in afara terenului, de la vizita la Muzeul Satului pina la vacantele lor exotice...

Nu aveti retea ca TVR.

Poftim? TVR a mostenit-o de la nea Nicu. Avem peste 92% acoperire nationala si, pina la meciul cu Franta, o vom largi. Am cistigat contractul sprijinit de logistica, de marketing, de comentatori, de echipa. Si, daca vreti sa stiti, si la comentatori vom avea niste surprize.

Frumos. Aveti relatii bune cu toti.

Nu neaparat. Uite, Dinamo a avut doua meciuri in Cupele Europene, transmise de Antena 1. Am colaborat perfect la meciul cu Lazio, apoi insa s-au enervat si, gata, au inchis comunicarea. Si-am ramas fara promovare pentru meciul cu Elfsborg. Nu le-a mai pasat de nimic si au zis ca vorbesc pe teren. Dupa cum se vede, dupa atitea etape, vorbesc de nu se poate. Cu Rapidul, la fel. Marius Constantin i-a tras un cap in nas coechipierului Emil Dica. Domnul Copos mi-a facut onoarea sa ma sune ca de ce dau asa des chestia asta. Ce vreau sa dovedesc, m-a intrebat? A incheiat cu faptul ca sintem cei mai mari dusmani din toate timpurile ai Rapidului. Or, noi am dat repetat, pentru ca, pina la urma, era exclusivitatea noastra.