>> Muzei lui Eminescu i-a fost furata a 7-a "mana cu faclie"!
>> La Galati se afla prima statuie ridicata de romani in memoria poetului national.
>> Un misterios "colectionar" fura sistematic mana muzei reprezentate pe soclul statuii.
>> Muzei lui Eminescu i-a fost furata a 7-a "mana cu faclie"!
>> La Galati se afla prima statuie ridicata de romani in memoria poetului national.
>> Un misterios "colectionar" fura sistematic mana muzei reprezentate pe soclul statuii.

Desi se afla in parcul din centrul orasului, la numai cateva zeci de metri de sediul Starii Civile, o zona intesata de gardieni si intens circulata chiar si de patrulele de la Politia Comunitara, statuia poetului Mihai Eminescu a fost vandalizata din nou, fiind furata pentru a 7-a oara "mana cu faclie" a muzei reprezentate pe socul statuii. Este evident ca misteriosul "colectionar" nu va fi descoperit nici de aceasta data, iar Primaria Galati va trebui sa le comande sculptorilor si cea de-a 8-a "mana cu faclie" din marmura, pentru ca peste doua luni va fi cea de-a 158-a aniversare a nasterii poetului. La primele doua furturi, "mana muzei" a fost remodelata de sculptorul Alexandru Pamfil. La urmatoarele disparitii s-au ocupat de asta plasticienii Gheorghe Terescenco si Gheorghe Andreescu. Statuia aflata in parcul "Mihai Eminescu" din centrul Galatiului este prima ridicata in tara in memoria lui Eminescu, in anul 1911. A fost sculptata in marmura de sculptorul Friederic Storck, iar meritul pentru acest prim omagiu adus poetului national apartine intregii urbe, pentru ca finantarea a fost asigurata printr-o subscriptie publica. Subscriptia a fost organizata de un comitet de initiativa condus de publicistul Corneliu Botez, autorul mai multor studii despre viata si opera lui Mihai Eminescu. z

Epigonii
>> Statuia, vandalizata sistematic

Pe data de 16 octombrie 1911, cand a avut loc dezvelirea statuii, au fost prezente la eveniment mari personalitati ale culturii romanesti de la inceputul secolului 20, care au si semnat un document zidit in soclul statuii. Din pacate, dupa exact 96 de ani de la gestul inaintasilor, din cauza indiferentei 'epigonilor' care conduc orasul, prima statuie ridicata de romani in memoria poetului national, este vandalizata sistematic.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.