Romanii s-au imprumutat cu peste 51% mai mult in octombrie fata de aceeasi luna din 2006. Conform datelor BNR, cifra este in crestere fata de septembrie cu doar 3,3%. Acest procent este o medie care rezulta din cresterea cu 63,3% a imprumuturilor in
Romanii s-au imprumutat cu peste 51% mai mult in octombrie fata de aceeasi luna din 2006. Conform datelor BNR, cifra este in crestere fata de septembrie cu doar 3,3%. Acest procent este o medie care rezulta din cresterea cu 63,3% a imprumuturilor in valuta si cu 40,5% a celor in lei.
Atat creditele in lei cat si cele in moneda straina au fost mai mari cu 3,3% in octombrie fata de septembrie. La randul sau, creditul guvernamental a crescut cu 2,7%, pana aproape de 9 miliarde de lei. Comparativ cu octombrie 2006, majorarea este de peste 227%.
Depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali au crescut in luna octombrie cu 2,5% fata de luna septembrie, la 112,38 miliarde de lei.Depozitele in lei ale gospodariilor populatiei s-au majorat cu 1,9%, la 38,45 miliarde de lei.
Fata de octombrie 2006, depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au urcat cu 52,7% (42,9% in termeni reali), se arata in comunicat. Depozitele in lei ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) s-au majorat cu 1,1%, la 37,9 miliarde de lei. Avansul din octombrie, comparativ cu perioada similara din 2006, depozitele in lei ale persoanelor juridice au urcat cu 20,2% (12,5% in termeni reali).
Depozitele in valuta ale populatiei si persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare), exprimate in lei, au crescut cu 4,6%, la 36,03 miliarde de lei.
Exprimate in euro, depozitele in valuta au crescut cu 5,2%, la 10,8 miliarde de euro. Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in euro au inregistrat o crestere de 27,6%, depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei au crescut cu 50,9%, iar depozitele in valuta ale persoanelor juridice s-au majorat cu 4,5%. Masa monetara in sens larg era, la sfarsitul lunii octombrie, de 128,87 miliarde de lei.

Credite pe baza veniturilor viitoare
Aceste cifre sunt ingrijoratoare din cel putin doua puncte de vedere. In primul rand, simplul fapt ca bancile acorda credite atat in valuta, cat si in moneda nationala, intr-un ritm superior celui al depunerilor, evidentiaza un comportament mai degraba lipsit de prudenta, care absolutizeaza caracterul de bun platnic al romanilor, in calitate de persoane fizice. Indus de teama, in mare parte justificata de creditarea economiei reale, ani de zile rau platnica fata de buget si furnizorii de utilitati, creditarea populatiei a devenit un adevarat "sport national" pentru bancile romanesti, care par insa a ignora riscurile ce provin din iminenta crestere a dobanzilor la lei si din foarte probabila intarire a principalelor valute fata de moneda romaneasca. Riscuri care ar putea sa transforme platitorii constinciosi de ieri in insolvabilii de maine.
In al doilea rand, motive de prudenta si chiar de ingrijorare vin dinspre piata financiar-bancara internationala, si ea grav afectata de criza imobiliara din SUA, ale carei consecinte urmeaza sa se prelungeasca si in 2008, iar conform unor analisti urmeaza sa duca la o recesiune de proportii a economiei americane, cu reverberatii majore si in Europa de vest.
Nu in ultimul rand, deplasarea pe segmentul de piata corporatist a bancherilor romani va fi testul de maturizare atat pentru ei, cit si pentru economia noastra. Pentru ca nu poate fi conceputa o tara cat de cat dezvoltata in care bancile evita creditarea firmelor si se bat, inclusiv prin telefoane date la domiciliu potentialilor clienti persoane fizice. Aceasta, ca din pacate multe alte caracteristici ale mediului economic din Romania, plaseaza inca tara noastra mai degraba in lumea subdezvoltata decat in UE, in ciuda declaratiilor triumfaliste ale politicienilor de toate "culorile".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.