Baronii PD i-au batut pe baronii PSD cu scorul de 25 - 12 la judete cistigate. Baronul de Neamt, Gheorghe Stefan, a cistigat un judet pentru partidul lui Theodor Stolojan.

Rezultatele numaratorilor paralele efectuate de PD, la nivel national, si de PSD pe Bucuresti arata ca baronii locali fac legea in alegeri, indiferent de partidul din care fac parte, si totodata ca liderii „de vitrina", gen reformatorii PSD de la Cluj sau primarul Nechita de la Iasi, nu sint capabili sa mobilizeze masele pentru a obtine voturi.Click pe grafic pentru a mari! Cel mai mare scor pe tara l-a obtinut Sorin Frunzaverde, vicepresedintele PD si deschizatorul listei de candidati pentru PE. Organizatia PD din Caras a cistigat 48,19% dintre voturi (desi, in mod ciudat, la referendum, aceeasi organizatie este printre cele codase in ceea ce priveste prezenta la urne). Primarul Scripcaru de la Brasov a zdrobit PSD in judetul pe care PD il controleaza, la fel ca si controversatul Ionel Mantog in Gorj, unde PD a obtinut 31%. Mircea Hava la Alba a depasit cu peste 5% PSD si PNL.

Si baronii PSD si-au aratat forta la alegerile de duminica, cistigind astfel in greutate in interiorul partidului. Marian Oprisan la Vrancea a cistigat judetul pentru social democrati, cu 35%. Liviu Dragnea, baronul de Teleorman, a obtinut cel mai mare scor in judet, la fel ca Ioan Stan la Dimbovita, Constantin Nicolescu, baronul de Arges, in judetul sau, si Ion Toma la Olt. Baronul de Botosani, Constantin Contac, si cel de Suceava, Gheorghe Mirza, au avut cele mai mari scoruri, plasind PSD pe primele locuri, cu aproape 30%.

PSD a obtinut cel mai bun scor electoral in judetul Vaslui cu 36,56% din voturi, probabil si pentru ca presedintele filialei, Dumitru Buzatu, a depus eforturi pentru ca sotia sa, deputatul Gabriela Cretu, candidat la europarlamentare, sa cistige mandatul la Bruxelles.

Un caz aparte este cel al baronului de Neamt, Gheorghe Stefan, desi nu este oficial membru al PLD, care i-a pus la picioare lui Stolojan un intreg judet, singurul pe care liberal democratii l-au cistigat, surclasind si PSD, si PD. In orasul Piatra Neamt, al carui primar este Gheorghe Stefan, PLD a fost votat de 45% dintre cei care s-au prezentat la alegeri. Liderul oficial al PLD-ului local, Vasile Pruteanu, a recunoscut implicarea primarului Pinalty in campania PLD. „Faptul ca domnul Stefan este alaturi de noi a contat mult. S-a vazut atit in rezultatele obtinute in Piatra Neamt, cit si la nivelul judetului nostru", a spus Pruteanu, citat de MEDIAFAX.

In schimb, se remarca faptul ca liderii de partid „vedeta" nu aduc foarte multe voturi pentru partidele lor. Cel mai elocvent este scorul extrem de slab inregistrat de liderii Grupului de la Cluj din PSD. PSD a obtinut la Cluj doar 14%, cu 20% mai putin decit PD. De asemenea, Ilie Sirbu, liderul de Timis, si membru al Grupului de la Cluj, a contabilizat in judetul sau numai 13% voturi in favoarea social democratilor. Circumscriptia din Gorj a lui Victor Ponta a fost cistigata de PD, iar primarul de la Iasi, seful organizatiei, Gheorghe Nechita, nu a reusit sa-i invinga pe democrati in ciuda faptului ca Moldova a fost intotdeauna fieful pesedistilor. De altfel, nici organizatia lui Hrebenciuc, cea de la Bacau, nu a reusit decit un scor egal cu PD.

Marian Vanghelie a suferit un mare esec la Bucuresti, unde PSD, potrivit propriilor numaratori paralele, nu a obtinut decit 16,01%. PD a cistigat 38,8%, sectoarele conduse de Liviu Negoita si Romeo Raicu aducind peste 40% alegatori in favoarea democratilor.

Seful PNL Cluj se sacrifica pentru ca n-a indeplinit planul la voturi Presedintele PNL Cluj, Marius Nicoara, va cere Delegatiei Permanente a partidului suspendarea Biroului Judetean de conducere a filialei, pentru rezultatele nesatisfacatoare obtinute de PNL Cluj la alegerile europarlamentare, situate sub media pe tara. PNL Cluj a obtinut 10,24% din voturi, cu doar trei procente sub rezultatul national al liberalilor. Nicoara a declarat ieri, citat de MEDIAFAX, ca astfel intelege el sa-si asume responsabilitatea pentru rezultatele obtinute de filiala al carei presedinte este. „Imi asum responsabilitatea si cer suspendarea Biroului Judetean de Conducere al PNL Cluj, cu toate ca, in calitate de presedinte de Consiliu Judetean, am reusit sa fac mii de locuri de munca in judet, am atras investitori de renume, am adus apa in comune si am modernizat drumuri", a spus Nicoara.

Harta rezultatelor la alegerile generale din 2004, pe www.cotidianul.ro/select