Fiecare agricultor roman posesor a minimum un hectar de teren are dreptul la subventii intre 80 si 265 de euro, in functie de cultura.



Culturile de griu si porumb vor primi cei mai
putini bani Cei mai avantajati sint

Fiecare agricultor roman posesor a minimum un hectar de teren are dreptul la subventii intre 80 si 265 de euro, in functie de cultura.

Culturile de griu si porumb vor primi cei mai
putini bani Cei mai avantajati sint agricultorii care cultiva sfecla de zahar, orez, hamei, tutun, in, cinepa si soia. Ei vor beneficia, pe linga subventiile europene, de cel mai consistent sprijin din partea statului roman. Astfel, daca Uniunea Europeana va acorda pentru anul 2007 440 de milioane de euro, ceea ce inseamna 50 de euro pentru fiecare hectar de teren, indiferent de cultura, alta este situatia platilor nationale. Acestea sint stabilite pentru a incuraja asa-numitele culturi mici. Asa s-a ajuns ca pentru culturile traditionale sa fie acordata o subventie de sapte ori mai mica.

Astfel, principalele culturi, cele incluse in grupul 1, din care fac parte griul, secara, orzul, orzoaica, ovazul, porumbul, floarea-soarelui, rapita, mazarea, fasolea, vor beneficia de un sprijin de la statul roman de 30 de euro pe hectar. Pentru aceste culturi, subventia nationala va fi de aproximativ 178.000.000 de euro, suprafata pe care sint plantate cereale, plante oleaginoase si legume fiind de aproape sase milioane de hectare.

Pe de alta parte, pentru culturile pe care oficialii romani vor sa le incurajeze vor fi acordate subventii de citeva ori mai mari. Asta mai ales pentru ca este vorba si de suprafete destul de mici cultivate cu sfecla de zahar, orez, hamei, tutun, in, cinepa si soia. Pentru aceste culturi, autoritatile au in vedere o subventie de 214 euro/hectar. Astfel, subventionarea celor 131.000 de hectare cultivate cu plante din grupul 2 va costa statul roman 28.303.000 de euro.

Per total, sectorul vegetal va primi de la bugetul statului subventii de peste 200 de milioane de euro, dar nici zootehnia nu este uitata la plata unor subventii nationale. Astfel, o vaca pentru lapte va primi 650 de lei, o bivolita va primi 700 de lei, un tauras, tot 700 de lei. Pentru sacrificarea unei bovine adulte, fermierul va primi 340 de lei, iar pentru fiecare oaie dintr-o exploatatie de peste 50 de capete sau o pentru o capra dintr-o ferma cu peste 10 capete, subventia va fi de 20 de lei. Proprietarul unei familii de albine va primi o subventie de 20 de lei. In total, alocatia nationala pentru sectorul zootehnic va fi de peste 320 de milioane de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.