Presedintele PLD, Theodor Stolojan, ar putea renunta la mandatul de europarlamentar daca i s-ar face "o oferta mai tentanta", cum ar fi cea de premier. Intre timp, partidele au inceput sa-si imparta cele 35 de fotolii de europarlamentari.

Presedintele PLD, Theodor Stolojan, ar putea renunta la mandatul de europarlamentar daca i s-ar face "o oferta mai tentanta", cum ar fi cea de premier. Intre timp, partidele au inceput sa-si imparta cele 35 de fotolii de europarlamentari.

Oferta "mai tentanta" pe care ar astepta-o Theodor Stolojan in schimbul mandatului de europarlamentar a fost definita ieri in gura mare de vicepresedintele PLD Cornel Stirbet. Acesta a declarat ca Stolojan ar putea abandona functia din Parlamentul European in favoarea postului de premier, daca acesta i se va propune. Vicepresedintele PLD spera ca prin retragerea lui Stolojan locul de europarlamentar sa fie ocupat de candidatul sibian Hermann Fabini. "L-am sustinut inca din 2000 pe domnul Fabini pentru calitatile sale. Fabini este posibil sa ajunga parlamentar european, daca se retrage cineva", a spus Stirbet.


Presedintele PLD a negat ca ar avea aceasta intentie in momentul actual, dar nu a exclus ca scenariul sa devina realitate, daca oferta de a fi premier se va concretiza. "Este o problema de discutat treaba aceasta. Nu este  vorba de a exclude posibilitatea, pentru ca ea nu a fost discutata", a declarat Stolojan, care a asigurat ca acum se  pregateste sa mearga in Parlamentul European. "Parlamentarul roman ii reprezinta pe cetatenii romani si, in aceasta calitate, am obligatia sa mentin legatura cu cetatenii Romaniei, deci activitatea mea va fi in PE si in Romania, ca presedinte de partid", a mai spus Stolojan. Surse PLD spun chiar ca Stolojan s-a ocupat cu demararea demersurilor de aderare la grupul popularilor din Legislativul UE. Legea privind alegerea membrilor Parlamentului European interzice demisia unui parlamentar ca urmare a "unei intelegeri prealabile privind demisia". Asta inseamna ca demisia este acceptata doar in caz de forta majora, precum boala. Astfel, daca Theodor Stolojan ar recunoaste acum ca intentioneaza sa demisioneze, decizia ar fi nula, la momentul concretizarii ei in PE.


MANDATE. Intre timp, voturile au fost numarate in toate sectiile de votare, rezultatele anuntate de BEC fiind in proportie de 99% cele finale, partidele au inceput ieri sa-si imparta cele 35 de fotolii pe care romanii le vor ocupa in Parlamentul European. Castigator al alegerilor de duminica, PD isi face planuri sa trimita la Bruxelles 13 reprezentanti. Primul care deschide lista democratilor este fostul ministru al Apararii, Sorin Frunzaverde, urmat de Roberta Anastase, Petru Filip, Monica Iacob Ridzi, Marian Jean Marinescu, Maria Petre, Rares Niculescu, Marian Zlotea, Dragos David, Mihaela Popa, Constantin Dumitriu, Nicodim Bluzesc si Sebastian Bodu.


La randul sau, seful de campanie al PSD, Liviu Dragnea, a declarat ieri ca social-democratilor le vor reveni noua mandate. Daca asa vor sta lucrurile, PSD va fi reprezentat in PE de: Titus Corlatean, Adrian Severin, Rovana Plumb, Daciana Sarbu, Catalin Nechifor, Silvia Ticau, Ioan Mircea Pascu, Gabriela Cretu si Corina Cretu. Liberalii, prin vocea lui Dan Motreanu, si-au "rezervat" si ei sase fotolii in PE, ce vor fi ocupate de Renate Weber, Daniel Daianu, Adina Valean, Cristian Busoi, Ramona Manescu si Magor Csibi. Liberal-democratii se asteapta sa trimita la Bruxelles trei reprezentanti. Potrivit listei de candidati a acestora, primii trei sunt: Theodor Stolojan, Dumitru Oprea si Nicolae Vlad Popa. Multumiti de rezultatele obtinute, reprezentantii UDMR au anuntat si ei ca vor avea in PE doi eurodeputati, respectiv Gyorgy Frunda si Sogor Csaba.

Singurul candidat independent inscris in cursa euroalegerilor, preotul reformat Ladislau Tokes, a reusit si el sa obtina un loc in PE.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.