CE BEM, CE MÃ…NCÃ…M
Din sapte aditivi alimentari care afecteaza in diverse moduri organismul, ulei foarte mult, apa cam cat ulei si alte cateva ingrediente, producatorul a realizat un sos de maioneza.

Sos de maioneza Don Gustosso are in compozitie o multime de ingrediente. Citind eticheta constatam ca numarul aditivilor este mai mare decat numarul de ingrediente necesare pentru ceea ce noi numim maioneza in mod traditional: "Ulei (50%), apa (38%), otet alimentar, zahar, mustar, amidon din porumb, sare, praf de oua (0,5%), proteina din lapte, agent de ingrosare (guma xantan E 415, guma guar E 412, E 466 caroximetilceluloza), acidifiant (acid citric - E 330), conservanti (benzoat de sodiu E 211, sorbat de potasiu E 202), aroma naturala de maioneza."


ANALIZÃ…. Profesorul Gheorghe Mencinicopchi ne spune ca produsul analizat este de fapt "o emulsie de grasimi cu apa obtinuta in special din ulei de natura nespecificata, zahar, proteine de origine animala din oua si lapte, precum si aditivi de ingrosare si conservare". Desi sosul de maioneza nu are eticheta nutritionala, specialistul nostru ne atentioneaza citind ingredientele ca din compozitie reiese ca produsul are si o densitate energetica ridicata.

Maioneza are si surse ascunse de zahar, sare, si proteine cu potential alergen provenind din praful de oua si proteina de lapte. Desi din denumire s-ar putea intelege ca produsul poate fi consumat in perioada postului, consumatorii trebuie sa fie atenti la componentele de origine animala.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu afectiuni ale tractusului digestiv si ale anexelor acestuia (bila si pancreas), celor cu dislipidemie si hipertrigliceridemie, persoanelor cu afectiuni hepato-renale, cardiovasculare si hipertensivilor, batranilor, alregicilor. Diabeticii vor tine cont de aportul de glucide. Alergicii la unele din componentele produsului il vor testa inainte de consum.