Sindicatele si patronatele au deschis, ieri, o noua runda de negocieri cu reprezentantii Ministerului Muncii, informeaza Realitatea TV. Dupa doua saptamani de gandire, sindicatele spun ca nu sunt multumite de ultima oferta a Executivului si ameninta
Sindicatele si patronatele au deschis, ieri, o noua runda de negocieri cu reprezentantii Ministerului Muncii, informeaza Realitatea TV. Dupa doua saptamani de gandire, sindicatele spun ca nu sunt multumite de ultima oferta a Executivului si ameninta cu greva generala. Saptamana trecuta, cele cinci confederatii sindicale au avertizat din nou ca vor declansa proteste daca salariul minim nu va fi stabilit la 540 de lei. Pe de alta parte, patronatele sunt si ele suparate pe oferta de 500 de lei, in conditiile in care acestea au declarat ca nu pot asigura un salariu mai mare de 480 de lei. Reamintim ca, pe 12 noiembrie, Executivul a prezentat cu "mare bucurie" oferta de doar 500 de lei pentru salariul minim pe economie, dar a anuntat ca va adopta o atitudine prudenta in privinta politicilor salariale. Ministrul Muncii declara atunci ca s-a ajuns la un punct de vedere comun, salariul minim pe 2008 urmand sa fie de 500 de lei, atat la stat cat si in sistemul privat.
La inceputul saptamanii trecute, confederatiile sindicale au depus la Ministerul Muncii solicitarea de conciliere a conflictului de interese. Acestea au anuntat ca daca in termen de o saptamana nu se ajunge la un compromis, sindicatele isi vor face planul pentru declansarea grevei generale.
Dupa solicitarea depusa de sindicate, ministrul Pacuraru a anuntat ca salariul minim de 500 de lei este ultima oferta a Guvernului pentru sindicate, deoarece reprezinta o crestere cu 28% fata de nivelul din 2007 de 390 de lei. In conditiile in care productivitatea muncii a crescut cu 10%, iar inflatia a ajuns la 6%, 500 de lei este tot ce poate asigura guvernul in acest moment, a declarat Pacuraru. La acea data, ministrul Muncii era sigur ca sindicatele si patronatele vor accepta nivelul propus de Executiv.
In cazul in care negocierile de saptamana aceasta vor esua, sindicatele ameninta ca dupa o greva de avertisment, vor declansa greva generala.
Potrivit legii, daca dupa sapte zile de conciliere cele doua parti nu ajung la un acord, sindicatele pot declansa o greva de avertisment de doua ore, urmata, dupa alte cinci zile, de greva generala pe perioada nedeterminata.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.