Alegerile legislative din Rusia au debutat inca de saptamana trecuta pentru crescatorii de reni, marinari, ofiterii de frontiera si locuitorii din regiunile indepartate ale celei mai mari tari din lume, cu doua saptamani inaintea datei oficiale a
Alegerile legislative din Rusia au debutat inca de saptamana trecuta pentru crescatorii de reni, marinari, ofiterii de frontiera si locuitorii din regiunile indepartate ale celei mai mari tari din lume, cu doua saptamani inaintea datei oficiale a scrutinului, stabilita pentru 2 decembrie, relateaza Rompres.
Votul anticipat se va desfasura in perioada 16 noiembrie - 1 decembrie in 32 dintre cele 85 de regiuni ale Rusiei, pentru a "da posibilitatea locuitorilor din aceste regiuni greu accesibile sa-si exercite dreptul de vot", a precizat Elena Dubrovina, membru al Comisiei electorale centrale, citata de agentia Interfax. Primele alegeri au fost organizate in Republica Tuva (Siberia Orientala), in peninsula Kamceatka si pe insula Sahalin (Extremul Orient rusesc). "Numaratoarea voturilor se va face imediat, insa rezultatele nu vor fi facute publice decat dupa incheierea procesului de vot in intreaga tara", a explicat Elena Dubrovina, adaugand ca inainte de 2 decembrie va fi facuta publica numai rata de participare la vot in aceste regiuni. Scrutinul a inceput mai intai la bordul celor peste 140 de vase rusesti stationate in Extremul Orient, precum si la statiile meteorologice si in posturile de paza a frontierei, mentioneaza agentiile de presa.
In Rusia, Serviciul Federal de Securitate (FSB) recurge din nou la practicile predecesorului sau, - temuta politie politica din perioada sovietica KGB - si este gata sa interzica bancurile al caror personaj central este presedintele Vladimir Putin, transmite Rompres. Astfel, FSB s-a aratat extrem de preocupat de publicarea mai multor bancuri cu Putin intr-un ziar al comunistilor din Rusia, acuzand partidul condus de Ghennadi Ziuganov de incalcarea legii electorale. Scandalul legat de anecdotele care circula pe seama presedintelui Vladimir Putin si a partidului pro-Kremlin Rusia Unita, pe a carui lista electorala Vladimir Putin figureaza pe prima pozitie, s-a declansat la Novosibirsk (Siberia meridionala). Directia FSB din aceasta regiune rusa a trimis Comisiei Electorale din teritoriu o scrisoare in care sesizeaza ca ofiterii sai operativi au depistat "incalcari flagrante ale legislatiei electorale".
Unul din bancurile care i-au pus pe ganduri pe agentii rusi a fost: "Acum este clar definitiv ca Aleksandr Puskin (marele poet) este pe de-a-ntregul al nostru, Tereteli (arhitect oficial) - al nostru pretutindeni, iar Putin - al nostru pentru totdeauna!". Comunistii din Novosibirsk nu considera ca au incalcat legea electorala si au avertizat FSB-ul local ca nu numai ca nu vor suspenda rubrica "Anecdote de la Ziuganov", dar ca vor publica si mai multe bancuri despre actualii lideri rusi. "Tirajul ziarului cu bancuri nu a fost retras. Asta ne linisteste. Se vede treaba ca niste responsabili din FSB au dat dovada de exces de zel", a declarat Nikolai Kuznetov, unul dintre liderii comunistilor din regiunea Novosibirsk, care a anuntat ca in curand va fi difuzat gratuit un volum de peste o suta de pagini cu bancuri despre Putin.
Putin nu mai poate candida la al treilea mandat
Actualul presedinte al Rusiei nu poate candida pentru un al treilea mandat la functia suprema in stat, chiar si in cazul in care va demisiona inainte de termen, a pus luni punctul pe i presedintele Comisiei electorale centrale (CEC) de la Moscova, Vladimir Ciurov, transmite Mediafax.
In cadrul unei conferinte de presa ce a urmat unei reuniuni a Consiliului Federatiei (camera superioara a parlamentului bicameral rus), presedintele CEC l-a pus la punct pe liderul formatiunii Rusia Justa, Serghei Mironov, care nu pierde nici o ocazie pentru a-si declara dorinta ca Vladimir Putin sa ramana presedinte pentru un al treilea mandat consecutiv. Senatul rus a stabilit ieri ca viitoarele alegeri prezidentiale sa se desfasoare la data de 2 martie 2008, decretul cu privire la data alegerilor urmand sa intre in vigoare imediat dupa publicarea sa "Rossiskaia Gazeta", oficiosul Guvernului rus. Rolul politic pe care il va juca presedintele rus, Vladimir Putin, dupa incheierea celui de-al doilea mandat constitutional al sau la conducerea statului, provoaca numeroase speculatii, iar starea de incertitudine este alimentata chiar de Kremlin, comenteaza agentiile internationale. Teoretic, dupa incheierea celui de-al doilea mandat, Putin ar urma sa se retraga de pe scena politica, insa o asemenea posibilitate este greu de crezut. Diversele scenarii sugereaza ca el ar putea deveni lider al majoritatii parlamentare, "lider al natiunii" sau chiar, din nou, presedinte al Rusiei. "Putin intretine deliberat nesiguranta, pentru a avea mana libera pana cand va fi gasita o solutie buna. Iar acest lucru provoaca nervozitatea elitelor, care incearca sa ghiceasca, sa influenteze sau sa anticipeze decizia lui", comenteaza Maria Lipman, de la Centrul Carnegie.
Aflat la putere din 2000, presedintele rus a dat asigurari in repetate randuri ca nu va modifica prevederile Constitutiei, care ii interzice sa candideze pentru un al treilea mandat consecutiv de patru ani, dar a afirmat ca isi va mentine influenta. La 1 octombrie, el a surprins opinia publica anuntand ca se va afla pe primul loc al listei partidului Rusia Unita, pentru alegerile legislative din 2 decembrie. De altfel, participantii la tot mai multe manifestatii sau congrese organizate in Rusia ii cer lui Putin sa ramana la conducerea tarii.
Mai multi analisti apreciaza ca el va ramane la conducerea Rusiei Unite, care va propune componenta guvernului si candidatul la presedintie. Partidul va avea si influenta necesara pentru a-l demite pe seful statului, in cazul in care va obtine o majoritate de doua treimi in Parlament, scenariu credibil conform sondajelor.
Occidentul ingrijorat de arestari
Secretarul-general al Consiliului Europei, Terry Davis, s-a declarat "foarte ingrijorat" dupa retinerea opozantilor rusi Garry Kasparov si Boris Nemtov, si a reamintit Moscovei angajamentul asumat de aceasta in privinta respectarii drepturilor omului, relateaza Mediafax. A
"Sunt foarte nelinistit de arestarea lui Garry Kasparov, Boris Nemtov si a multora dintre simpatizantii lor, la Moscova si Sankt-Petersburg", a declarat Davis intr-un comunicat. Rusia este membra a Consiliului Europei si in aceasta calitate si-a asumat angajamentul de a respecta conventia europeana a drepturilor omului, "care garanteaza libertatea de reuniune si libertatea de exprimare. Sunt conditii prealabile pentru o democratie adevarata", a subliniat Davis. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.