>> La finele lunii octombrie, aproape jumatate din creditele populatiei erau contractate in valute.

>> "Oamenii simt in propriul buzunar devalorizarea leului - pe masura ce se depreciaza leul, creste si riscul de neplata."

>> Ec
>> La finele lunii octombrie, aproape jumatate din creditele populatiei erau contractate in valute.

>> "Oamenii simt in propriul buzunar devalorizarea leului - pe masura ce se depreciaza leul, creste si riscul de neplata."

>> Economistii recomanda contractarea creditelor ipotecare in valuta si a imprumuturilor de consum in lei.

Intarirea leului din prima jumatate a anului, dobanzile mai mici si relaxarea de catre banci a conditiilor de imprumut au stimulat o dublare a creditelor contractate in valuta de catre populatie, in ultimele 12 luni, arata datele afisate ieri de banca centrala.
Astfel, la finele lunii octombrie, aproape jumatate (49,2%) din creditele populatiei erau contractate in valute. Tendinta era prezenta si in acelasi interval din 2006, cand creditele in valuta depaseau o treime (40,75%) din totalul imprumuturilor.

Cresc obligatiile populatiei
Totalul creditelor contractate in valuta de populatie pana la finalul lunii octombrie, de 31,17 miliarde lei (9,3 miliarde euro), reprezinta deja 9,2% din produsul intern brut estimat pentru intreg anul 2007.
Dublarea imprumuturilor in valuta ale populatiei se explica prin influenta pozitiva a aprecierii leului, din prima jumatate a anului, cand creditele in valuta erau mai avantajoase", a spus ieri Rozalia Pall, economist-sef al Unicredit Romania.
Economistii atrag atentia asupra riscului de a contracta credite in valuta intr-o perioada de volatilitate a monedei nationale.
"Cresc obligatiile populatiei care a luat imprumuturi in valuta, iar oamenii simt in propriul buzunar devalorizarea leului in ultima perioada. Pe masura ce se depreciaza leul, creste si riscul de neplata", a avertizat Pall.

Problema e creditul de consum
Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, considera ca deprecierea brutala a leului din ultima perioada a trasmis un avertisment dur populatiei, care va avea ezitari in contractarea de imprumuturi intr-o moneda in care nu are venituri. "Evident, datoriile clientilor cresc si e posibil sa vedem o incetinire a creditarii in valuta. Oamenii vad riscul. Atat timp cat nu sunt platiti in valuta, o devalorizare a leului le poate mari datoria", spune Dumitru.
Economistul-sef al Raiffeisen Bank spune totusi ca este recomandabila contractarea de imprumuturi ipotecare in valuta. "Creditele ipotecare, deoarece sunt contractate pe termen lung, nu vor pune probleme, deoarece in 2014 vom avea oricum euro si un imprumut pe 20-25 de ani oricum va avea o perioada indelungata de rambursare in euro. Problema e creditul pentru consum", a spus Dumitru. Creditele contractate de firme si populatie au urcat cu 51,4%, pana la 133,31 miliarde lei.
Bancile urca dobanzile la depozite
Bancile fac eforturi pentru a mentine banii populatiei in conturile lor, deoarece sursele de finantare externe s-au scumpit in ultima vreme. De altfel, ritmul de economisire este mult mai lent fata de avansul creditarii. In octombrie economiile in populatiei au ajuns la 38,45 miliarde de lei, cu 6,4 miliarde lei peste volumul creditelor contractate in moneda nationala. Depozitele in valuta ale populatiei au urcat in octombrie cu 60,9% fata de acelasi interval din 2006, pana la 21,2 miliarde lei. Banca Romaneasca este a treia institutie bancara care a decis, in noiembrie, sa majoreze dobanzile la depozitele in lei, euro, lire sterline si franci elvetieni. Astfel, dobanda la depozitele in lei cu termenul de un an creste de la 7,25% la 8%. La euro, dobanda pentru depozitele cu termenul de un an plasate la banca membra a grupului National Bank of Greece (NBG) urca de la 4,25% pana la 4,4%.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.