Romania este in acest an pe locul 60, la fel ca si anul trecut, in clasamentul mondial al calitatii vietii, reflectata in indicele dezvoltarii umane, potrivit Raportului Dezvoltarii Umane 2007, dat publicitatii marti, in Brazilia, de Programul Natiun
Romania este in acest an pe locul 60, la fel ca si anul trecut, in clasamentul mondial al calitatii vietii, reflectata in indicele dezvoltarii umane, potrivit Raportului Dezvoltarii Umane 2007, dat publicitatii marti, in Brazilia, de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), relateaza Rompres.
Romania se situeaza in grupul celor 70 de state cu nivel ridicat al dezvoltarii umane. Anul trecut, Romania a facut, pentru prima data in istorie, saltul de la nivelul mediu al dezvoltarii umane la nivelul ridicat.
Tara noastra a obtinut un indice al dezvoltarii umane de 0,813, calculat in functie de speranta de viata, nivelul de educatie in randul adultilor, inscrierea in ciclul primar, secundar si tertiar si PIB/locuitor.
In grupul statelor cu nivel ridicat al dezvoltarii umane, in fata Romaniei se situeaza state precum Cipru (locul 28, indice 0,903), Ungaria (locul 36, indice 0,874), Polonia (locul 37, indice 0,870), Cuba (locul 51, indice 0,838), Bulgaria (locul 53, indice 0,824) sau Libia (locul 56, indice 0,818). Romania devanseaza insa Arabia Saudita, Belarus, Rusia, Albania si Brazilia.
De asemenea, state precum Ucraina, China, Turcia, Moldova, Egipt s-au clasat abia in grupul celor cu nivel mediu al calitatii vietii.
Raportul Dezvoltarii Umane 2007 arata ca anul acesta Islanda a detronat Norvegia in fruntea clasamentului mondial al calitatii vietii.
In regiunea Romaniei nu au existat schimbari majore. Pe ansamblu, opt tari si-au imbunatatit nivelul, 11 au inregistrat o scadere a indicelui dezvoltarii umane, iar alte sapte state - Romania, Slovenia, Polonia, Lituania, Uzbekistan, Slovacia si Kazahstan - au ramas la acelasi nivel ca si anul trecut.
Raportul analizeaza statisticile din 2005 din 175 de state membre ale Natiunilor Unite impreuna cu Hong Kong (Regiunea speciala Administrativa a Chinei) si teritoriile palestiniene ocupate. Indexul Dezvoltarii Umane din acest an nu include 17 state membre ale Natiunilor Unite, printre care Afganistan, Irak si Somalia, din cauza ca nu exista suficiente date credibile.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.