Doar jumatate din numarul romanilor care au votat la referendumurile din 2003 si mai 2007 a participat la scrutinul de duminica privind votul uninominal. In fata lehamitei alegatorilor, presedintele Basescu a renuntat sa mai insiste pe repetarea cons
Doar jumatate din numarul romanilor care au votat la referendumurile din 2003 si mai 2007 a participat la scrutinul de duminica privind votul uninominal. In fata lehamitei alegatorilor, presedintele Basescu a renuntat sa mai insiste pe repetarea consultarii.

Rezultatele finale ale referendumului privind introducerea votului uninominal, ce urmeaza sa fie validate astazi de BEC, arata ca duminica au venit la urne doar 26,51% dintre romani, adica 4.851.470 de persoane din totalul de 18.296.297 cu drept de vot. Dintre acestia, 81,36% au votat "DA" (3.947.212), 16,17% au spus "NU" (784.640), iar 2,46% dintre voturi au fost declarate nule (119.618). Avand in vedere prezenta redusa, referendumul nu este valabil, nefiind intrunita conditia participarii la vot a jumatate plus unu din numarul alegatorilor inscrisi pe listele electorale (aproximativ noua milioane de alegatori). Comparativ cu referendumurile trecute, consultarea convocata de presedintele Basescu pe uninominal inregistreaza cea mai scazuta participare, gradul de interes al romanilor fata de acest tip de scrutin diminuandu-se de la referendum la referendum. Astfel, la consultarea privind revizuirea Constitutiei Romaniei, organizata in 2003, pe parcursul a doua zile (18-19 octombrie), au venit la vot 55,7% din alegatori, adica 9.938.441 de persoane din totalul de 17.842.103 cu drept de vot. Procentul celor prezenti la vot a scazut insa la referendumul privind demiterea presedintelui Basescu de la 19 mai 2007. Atunci, rata de participare a fost de 44,45%, la urne prezentandu-se 8.135.272 de alegatori din cei 18.301.309 cu drept de vot.  


IN RETRAGERE. Dezinteresul aratat de romani la referendumul de duminica a fost recunoscut pana si de seful statului, acesta renuntand sa mai vorbeasca despre repetarea scrutinului in caz de invalidare, teza pe care o sustinuse in timpul campaniei electorale. "Daca se rateaza acest referendum, il voi repeta", avertiza Basescu la 31 octombrie la B1 TV.


Dupa anuntarea exit-poll-urilor, in noaptea de duminica, presedintele nu a mai invocat insa ideea repetarii referendumului, limitandu-se  la a spune ca acest scrutin a fost "o lectie" inclusiv pentru el. "Nu as trata cu indiferenta acest rezultat, prevalandu-ma de o lege pe care o consider stramba, in care exista obligativitatea atingerii unui prag", spunea totusi Basescu, referindu-se la cei cinci milioane de romani care au votat "DA". In acest sens, el arata ca va trebui analizata cu atentie Legea referendumului, pentru ca votul de duminica este proba inechitatii acesteia: cand este vorba despre interesul partidelor, cum ar fi demiterea presedintelui, nu este necesara atingerea unui anumit procent pentru ca votul sa fie validat, dar cand este vorba despre un interes al romanilor exprimat clar atunci se aplica procentul de validare.


REPETARE
"In cazul in care Guvernul va persista in a sabota referendumul, prin creare de sectii de votare cat mai departe una de alta, sa voteze omul pentru europarlamentare intr-o camera, sa il trimiti la etajul trei pentru votul la referendum, deci daca nu vor crea conditii sa se poata desfasura normal si fara sa isi bata joc de romani, nu ma indreptateste nimic sa nu il repet"
Traian Basescu
presedintele Romaniei TVR, 5 noiembrie


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.