Un presedinte care pune la cale sa-l omoare politic pe un premier mioritic - iata carul alegoric al Romaniei actuale. Razboiul Palatelor rezuma perioada dintre alegerile generale din 2004 si scrutinul de ieri. Au trecut trei ani in care se puteau fac
Un presedinte care pune la cale sa-l omoare politic pe un premier mioritic - iata carul alegoric al Romaniei actuale. Razboiul Palatelor rezuma perioada dintre alegerile generale din 2004 si scrutinul de ieri. Au trecut trei ani in care se puteau face foarte multe si s-au reusit mult mai putine, din cauza telenovelei mioritice la care asistam si chiar participam - prin vot!
Doua capre pe pod care se dau cap in cap, a spus un taran filmat de Antena 3 in ziua votului. De fapt, Basescu da cu coarnele in gard, pentru ca adversarul, Tariceanu, se fereste si scapa de impact. Dar tot mioritic ramane. Nici ciobanul din Miorita nu se resemneaza cu gandul ca va fi asasinat, cum gresit se interpreteaza, ci doar cu eventualitatea ca ar putea sa nu scape din atentat. Si nu actioneaza, ci viseaza. Avertizarea devine pretext de reverie cosmica a mortii. Premierul nu-si permite sa viseze la stele, pentru ca are o tara de guvernat, dar nici nu vrea sa-l contracareze pe presedinte. Cu stele cu tot.
Rezultatul meciului de ieri al Palatelor: zero la zero. Referendum invalidat, scrutin europarlamentar ratat. Partea cea mai proasta este ca din confruntarea Basescu-Tariceanu, tara noastra a pierdut ceea ce castigase in perioada 1997-2004: profilul de stat respectat. In campania pentru NATO si UE, conducatorii tarii au pus interesele Romaniei mai presus de lupta politica interna. Acum, conflictul intern a fost transferat pe plan extern. In mod iresponsabil. Pana acolo, incat PD a ajuns sa actioneze impotriva intereselor Romaniei, in slujba famigliei politice europeane. S-a intamplat chiar inainte de alegerile europarlamentare, cand, in loc sa pledeze la PPE pentru adoptarea rezolutiei socialist-liberale privind drepturile romanilor din Italia si protejarea lor, liderul europarlamentarilor PD, Marian Jean Marinescu, a initiat o rezolutie defavorabila tarii, in numele PPE. Exces de zel dupa care autorul a explicat, ilar, ca a votat rezolutia socialist-liberala!
Si totusi, cum s-a anticipat, PD a primit cele mai multe voturi la alegerile europarlamentare. Cat de multe pot fi la un scrutin cu o participare sub nivelul marii. Dar a castigat procente in detrimentul PNL si PSD, care sustinusera interesele Romaniei in cadrul familiilor politice din Parlamentul European. Cum de a fost posibil e simplu de inteles. Diversiunea referendumului a scos total din peisajul electoral alegerile europene, despre care romanii nu stiau mai nimic, iar partidele oricum nu le-au explicat, pentru ca nu aveau nimic de castigat si au folosit, in schimb, retorica interna. PSD condus de Mircea Geoana i-a facut jocul presedintelui Basescu. Iar PNL a avut o prestatie electorala pe masura atitudinii mioritice a premierului Tariceanu. Liberalii n-au fost in stare sa-si combata adversarii nici cand PD a ramas cu poarta goala. Stupida ratare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.