Presedintele rus, Vladimir Putin, s-a deplasat ieri la Sankt Petersburg, cu sase zile inaintea scrutinului legislativ din Rusia, de unde a criticat Occidentul care, potrivit opiniei sale, ar dori "delegitimarea" legislativelor din 2 decembrie.
c
Presedintele rus, Vladimir Putin, s-a deplasat ieri la Sankt Petersburg, cu sase zile inaintea scrutinului legislativ din Rusia, de unde a criticat Occidentul care, potrivit opiniei sale, ar dori "delegitimarea" legislativelor din 2 decembrie.
campania pentru alegerile legislative din Rusia a intrat in ultima saptamana, cu un presedinte omniprezent si o opozitie complet eclipsata. La Sankt Petersburg, unde liderul de la Kremlin a sosit ieri intr-o vizita al carei program nu fusese dezvaluit, singurele afise electorale vizibile fiind cele ale Rusiei Unite, care prezinta rusi zambitori de toate varstele si anunta ca "Rusia lui Putin este unita si invincibila". Cu trei zile inainte de alegeri el se va adresa natiunii intr-un mesaj televizat, vorbind nu in calitate de presedinte, ci de lider al listei Rusiei Unite, creditata cu 67%. Putin, care intretine o nebuloasa in ce priveste viitorul sau politic, poate aspira sa preia sefia viitoarei majoritati parlamentare.
Ieri, Putin a ripostat la criticile Occidentului, comentariile sale venind dupa reprimarea manifestatiilor opozitiei contra regimului sau de sambata de la Moscova si de duminica de la Sankt Petersburg. El a fost iritat de faptul ca OSCE, principala autoritate de supraveghere a alegerilor in Europa, a anulat misiunea celor 70 de observatori pentru scrutinul din Rusia, denuntand lipsa de cooperare a Moscovei, decizie sustinuta de SUA, care au calificat ca "extrem de regretabile" obstacolele ridicate de autoritatile ruse fata de observatorii internationali.

Un scrutin nedemocratic
Opozantii declarati ai presedintelui rus, aproape inexistenti pe posturile de televiziune, nu au alta alegere pentru a se face auziti decat sa organizeze manifestatii. seful miscarii de opozitie, Cealalta Rusie, Garry Kasparov, a fost arestat si condamnat la cinci zile de detentie, iar Boris Nemtov, unul dintre liderii partidului liberal Uniunea fortelor de dreapta (SPS), declara ieri ca "nu exista nici un dubiu ca legislativele nu vor fi recunoscute nicaieri in lume ca democratice". "Lumea intreaga este la curent cu ceea ce s-a petrecut in acest weekend, dar nu Rusia, pentru ca televiziunea de stat nu a spus nici un cuvant despre represalii, despre arestarea lui Kasparov si a mea."


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.