Reprezentanti ai Ministerului Sanatatii Publice, ai Societatii de Obstetrica-Ginecologie din Romania si ai Colegiului Medicilor au pus la punct primul ghid clinic in obstetrica-ginecologie. Este in acelasi timp primul ghid clinic al vreunei specializ
Reprezentanti ai Ministerului Sanatatii Publice, ai Societatii de Obstetrica-Ginecologie din Romania si ai Colegiului Medicilor au pus la punct primul ghid clinic in obstetrica-ginecologie. Este in acelasi timp primul ghid clinic al vreunei specializari medicale. Ghidul cuprinde recomandari cu privire la practica medicala menite sa uniformizeze atitudinea tuturor medicilor cu aceasta specializare. Prof. dr Gheorghe Peltecu, presedintele Comisiei de Obstetrica si Ginecologie a Ministerului Sanatatii, a subliniat faptul ca ghidul reprezinta rezultatul muncii celor trei institutii pe baza dovezilor stiintifice cele mai recente. "Nu cuprinde traduceri ale unor ghiduri deja existente, ci este un material original, adaptat realitatilor locale", a precizat prof. dr Peltecu. Pana in prezent au fost tiparite 1.000 de exemplare care vor fi distribuite catre o parte din medicii cu specializare in obstetrica-ginecologie. Celor care nu vor beneficia de varianta tiparita li se va transmite ghidul in format electronic. Ghidul clinic poate fi descarcat si de pe site-ul www.ghiduriclinice.ro.
In etapa urmatoare, conducerile spitalelor vor trebui sa realizeze protocoale terapeutice pe baza ghidurilor. Aceste protocoale vor cuprinde standarde ale practicii medicale de la care medicii practicanti nu au voie sa se abata. Protocoalele se vor realiza in functie de dotarea spitalelor respective si de calificarea profesionala a personalului medical. "Conducerile care nu vor indeplini protocoale terapeutice vor trebui sa ne paraseasca", a atras atentia ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.