Referendumul a fost invalidat de populatie. Cetatenii Romaniei nu au reactionat, decat prin nepasare, la declaratiile zgomotoase si belicoase ale lui Traian Basescu facute, vezi Doamne, in numele lor. Sanctiunea populara a fost chiar mai severa decat
Referendumul a fost invalidat de populatie. Cetatenii Romaniei nu au reactionat, decat prin nepasare, la declaratiile zgomotoase si belicoase ale lui Traian Basescu facute, vezi Doamne, in numele lor. Sanctiunea populara a fost chiar mai severa decat ma asteptam. In replica, Traian Basescu lanseaza pe piata o judecata grea. Si anume ca mecanismul referendumului si al alegerilor, in general, nu este bun. Pentru ca permite ca 20 la suta din populatie sa guverneze pentru 80 la suta. Un rationament tip bumerang. De vreme ce el insusi a ajuns presedinte al intregii Romanii cu voturile a doar 27 la suta dintre cetateni. Daca ar fi consecvent cu el insusi, ar trebui, asa cum de altfel a declarat mai demult, sa mearga pana la capat, dupa modelul francez. Adica sa demisioneze imediat din functia de presedinte. Asa cum a facut De Gaulle, dupa ce francezii i-au respins referendumul. Daca este inceputul sfarsitului pentru Basescu, cum poate modifica aceasta stare de lucruri rezultatele, astfel cum arata ele dupa scrutinul UE?
O alta prognoza corecta dintre cele pe care le-am facut s-a dovedit a fi victoria incontestabila a Partidului Democrat. Este rezultatul miscarii de sacrificiu facute de presedinte, care nu-mi imaginez ca a crezut vreo secunda in succesul referendumului. L-a transformat doar intr-un vehicul propagandistic, utilizat in favoarea PD. Dar daca Basescu nu mai reuseste sa iasa cu bine din saltul mortal executat in fata electoratului atunci, pana la alegerile locale si legislative, putem asista nu numai la prabusirea credibilitatii sale, ci si la caderea spectaculoasa a partidului prezidential. Pentru ca tot ce este umflat cu pompa de imagine, in plan electoral, se poate dezumfla la fel de rapid. A treia prognoza corecta s-a referit la decalajul dintre PD si PSD. Degeaba Mircea Geoana a clamat o victorie a partidului sau. Este o infrangere. Pentru ca PSD are absolut toate premisele sa fie pe locul intai. Orice alt clasament este un esec. Al partidului. Si al presedintelui sau. Dar si PSD are timp, pana la locale, sa se trezeasca. Si celelalte prognoze au fost corecte, cu doua exceptii "in oglinda". Succesul PLD, care a reusit sa treaca bariera celor cinci la suta, si eliminarea PRM. Pun mana in foc ca aici se vede cel mai bine bratul macabru al serviciilor secrete dirijate de Traian Basescu, prin intermediul Net Consulting. Am avertizat, in repetate randuri, ca trebuie sa ne asteptam la o magarie. Iar ea este evidenta. Probabil ca s-a umblat si la rezultatele celorlalte partide. Dar mai putin dramatic.
Dar si Traian Basescu stie ce stim si noi. Rezultatul esecului la referendum era previzibil, chiar daca nu la un nivel atat de sever. Asa ca imi este cu neputinta sa nu imi imaginez miscarea viitoare pe care o pregateste Basescu. Pentru a-si recupera potentialul. Nu poate fi alta decat ceea ce a sugerat, deja, ieri noapte. Si anume consacrarea ilegitimitatii Guvernului PNL care, "cu 20 la suta, conduce 80 la suta". Cum? Prin organizarea unei motiuni de cenzura. In ce scop? Pentru a-si umfla muschii, aducand PD si PLD la guvernare. Operatiune care nu poate reusi decat cu sprijinul sinucigas al lui Mircea Geoana. Este singura modalitate prin care imaginea sifonata a lui Basescu ar putea fi data la calcat, PD si PLD ar putea sa-si consolideze rezultatele umflate, iar PSD ar putea fi mentinut doar pe pozitia secunda. Vremea crizelor politice nu a trecut. Vom asista la o noua tentativa prin care seful unui stat incearca sa darame guvernul aceluiasi stat. Daca PSD accepta postura de cal troian in schimbul pastrarii lui Geoana in prima pozitie, va trebui ca, in prealabil, sa semneze actul de deces al stangii socialiste pentru urmatoarea decada.
Dar ce alta posibilitate "constructiva" ar avea Mircea Geoana, dupa ce tocmai a compromis sansele PSD, de a ocupa, la urmatoarele alegeri, pozitia intai? Una singura. Pasul inapoi. Lasarea in ofsaid a presedintelui pierzator.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.