„Politicieni" reprezinta penultima categorie care va fi luata in discutie in platoul de la Realitatea TV. Dezbaterile vor avea loc peste cinci zile, duminica, incepind de la ora 15.30.

2006 a fost unul dintre cei mai agitati ani politici de dupa 1989. Absenteismul masiv de la dublul scrutin de duminica este una dintre cele mai drastice consecinte ale acestui exces de politica autohtona. Prima jumatate a anului a fost marcata, in liga mare a politicii romanesti, de un scandal continuu intre cele doua palate (Victoria si Cotroceni), dar si de un referendum, primul, insa nu singurul din acest an.Premierul Calin Popescu Tariceanu, presedintele PSD, Mircea Geoana si presedintele PD, Emil Boc, vor concura si in acest an pentru primele pozitii de la „Zece pentru Romania" Inceput cu scandalul „Biletelul", anul politic 2007 a adus, in prima sa treime, una dintre cele mai spectaculoase retrageri la inceputul lunii martie (Mona Musca, strivita de scandalul, mai ales mediatic, al colaborarii sale cu Securitatea).

La scurt timp dupa aceasta, o coalitie majoritara (numita de Traian Basescu a celor „322") l-a suspendat pe seful statului, motivind decizia prin aceea ca presedintele a incalcat Constitutia in repetate rinduri, si l-a trimis „la popor". In urma referendumului din 19 mai, Traian Basescu a iesit invingator si cu fortele reimprospatate. Vara a fost aproape lipsita de evenimente politice, dar nu si toamna.

Dupa esecul unei motiuni de cenzura depuse de PSD impotriva Guvernului pe care l-a sustinut la investitura, in noiembrie s-au derulat doua campanii electorale: una dedicata alegerilor europarlamentare, istorice pentru Romania; alta, pentru al doilea referendum al anului, declansat de decizia lui Traian Basescu de a propune electoratului sa se pronunte cu privire la una dintre variantele de vot uninominal.

In urma europarlamentarelor, raportul de forte politice de pe esichierul politic autohton a fost substantial modificat. PLD-ul lui Stolojan a devenit dintr-o data actant politic important, PD a ajuns cistigator, dar nu atit de detasat pe cit s-ar fi asteptat mai ales democratii, PSD a obtinut un scor de minima rezistenta, iar UDMR a trecut cu emotii pragul electoral, in vreme ce Laszlo Tökes a obtinut un neasteptat de bun scor electoral.

Pe de alta parte, zona extremista a politicii autohtone a fost vidanjata de votul drastic indreptat impotriva unor personaje precum Corneliu Vadim Tudor si Gigi Becali. Pe de alta parte, desi Traian Basescu a obtinut pentru varianta sa de vot uninominal aproximativ 90% dintre voturi, referendumul sau a fost invalidat din cauza prezentei insuficiente la urne.

Sub presiunea votului dublu de duminica vor urma, in liga I a politicii, si in saptaminile urmatoare, miscari semnificative, asa incit 2007 va merita din plin titulatura de an politic foarte agitat. In privinta personajelor politice de prim rang, exceptind intrarea in adormire a Monei Musca, in acest an nu au avut loc schimbari semnificative.

Ca si in anul precedent, ca si in 2005, cei mai buni vor fi alesi dintre aceeasi actori politici arhicunoscuti. Intrucit 2007 e doar primul an dintr-o serie infernala de trei ani electorali consecutivi, e posibil ca anii urmatori sa mai cearna dintre starurile politice.

Detalii despre cistigatorul precedent la sectiunea „politicieni", pe www.cotidianul.ro/select