Piata autohtona a constructiilor din Romania va depasi 10 miliarde de euro in acest an, a declarat ieri vicepresedintele Patronatului Societatilor din Constructii, Razvan Niculescu-Aron, in cadrul Romania Construct Forum, organizat de Mediafax. In 20
Piata autohtona a constructiilor din Romania va depasi 10 miliarde de euro in acest an, a declarat ieri vicepresedintele Patronatului Societatilor din Constructii, Razvan Niculescu-Aron, in cadrul Romania Construct Forum, organizat de Mediafax. In 2006, piata a atins un nivel de 7 miliarde de euro, potrivit Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO). In 2008, valoarea pietei s-ar putea majora cu inca 20%, ca urmare a cresterii volumului de constructii si de proiecte deja avizate.
Principala problema de pe piata constructiilor este in continuare lipsa muncitorilor. "Exista riscul supraincalzirii pietei, pentru ca firmele de constructii nu pot face fata lucrarilor pe care le-au contractat. Am semnale de la firme de constructii care imi spun ca nu pot sa execute toate proiectele, pentru ca nu dispun de forta de munca necesara si de suportul tehnic pentru a putea realiza lucrarile", a aratat Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO. El a subliniat ca, in aceste conditii, firmele isi vor selecta foarte drastic licitatiile la care vor participa.
Cresterea salariilor in domeniu pare a fi cea mai buna solutie pentru atragerea muncitorilor. "Daca in urmatorii doi ani nu reusim sa aducem nivelul salariului din domeniul constructiilor din Romania la nivelul celui din Ungaria si Polonia, vom construi in continuare cu ce avem", a precizat Plosceanu. Salariul minim brut in constructii va fi, in 2008, de 570 de lei pe luna. In Polonia si Ungaria, salariul mediu este de 600-650 de euro. O alta varianta este aducerea lucratorilor din Macedonia sau din tarile orientale. "Deja sunt firme care au apelat la forta de munca din aceste state", a subliniat Plosceanu.
Reprezentantii ARACO au mai aratat ca dezvoltatorii imobiliari obtin profituri consistente, in timp ce constructorii au profituri mult mai mici. "In prezent, pretul unui metru patrat de constructie este de 600-700 de euro, iar dezvoltatorii vand locuintele cu 3.000-4.000 de euro pe metru patrat. Daca nu se va echilibra aceasta marja a profitului, atunci vor aparea dezechilibre pe piata si nu vor mai avea cu cine sa construiasca", a aratat Plosceanu. El a adaugat ca profitul mediu al firmelor de constructii este de circa 7%.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.