Cercetatorii de la Universitatea de Stiinta si Medicina din Oregon (Statele Unite) au reusit pentru prima oara sa cloneze o maimuta si sa extraga celule stem din embrionul astfel obtinut. Rezultatele, publicate in revista Nature, arata cum a fost pos
Cercetatorii de la Universitatea de Stiinta si Medicina din Oregon (Statele Unite) au reusit pentru prima oara sa cloneze o maimuta si sa extraga celule stem din embrionul astfel obtinut. Rezultatele, publicate in revista Nature, arata cum a fost posibil sa se cloneze o maimuta din celulele ei de piele (specific, celule fibroblaste), si cum apoi au fost extrase celulele stem din embrionul care a avut cateva zile, care insa a murit mai apoi. Rezultatele fac din ce in ce mai probabila clonarea umana. In 2004, revista Science a publicat rezultatele doctorului sud-corean Hwang Woo-suk ce pretindea ca a clonat celule umane, dar apoi a retras articolele cand s-a dovedit ca rezultatele lui sunt falsuri. De data aceasta, revista Nature a luat o masura aditionala de precautie inainte de a publica noile rezultate pe maimute: ele au fost confirmate independent de o echipa din Australia, condusa de dr. David Cram de la Universitatea Monash din Melbourne.
Multe specii au fost deja clonate (incluzand soareci), dar s-a dovedit a fi foarte dificil in a clona, pe de o parte, si a extrage celule stem din embrionul astfel creat, pe de alta parte. Oamenii de stiinta americani au trebuit sa depaseasca doua bariere: prima a fost clonarea unui primat (grupul de mamifere ce include maimuta si omul), si a doua a fost extragerea celulelor stem din clona. Aceasta pentru ca o parte din solutiile lichide folosite in clonare sunt toxice pentru celulele primatelor. Tehnica folosita de cercetatorii americani este aceeasi ca si cea cu care s-a obtinut prima clona, celebra oaie Dolly: transferul nucleelor de celule somatice. Ea implica prelevarea unor celule adulte (in acest caz celule fibroblaste din pielea unui adult), din care se extrage apoi nucleul. Intr-o etapa ulterioara, acest nucleu este introdus intr-o ovul (celula ou), careia i s-a indepartat inainte nucleul sau. Aceasta procedura face sa creada ovulul ca a fost fertilizat si acesta se va dezvolta mai apoi intr-un embrion, prin procese succesive de divizare. Din acest embrion se vor extrage apoi celule stem.
Procedura este insa plina de risc. Din cele aproape 300 de celule ou de la 14 maimute, cercetatorii au putut aplica cu succes procedeul doar pentru doua. In plus, noii embrioni nu s-au putut putut dezvolta mai departe intr-o maimuta si au murit. Aceasta inseamna ca un efort mult mai mare trebuie depus pentru a face procedeul fiabil pentru clonarea umana.
Teste ulterioare au aratat ca celule stem obtinute erau pluri-potente, ceea ce inseamna ca ele se pot dezvolta in orice celule din corp. Cercetatorii americani au reusit astfel sa creasca din ele celule de inima sau celule nervoase. Desi eficienta procesului este inca scazuta, cercetatorii americani cred ca procedura, odata imbunatatita, poate fi aplicata la oameni. Ei insa au anuntat ca nu au in obiectiv clonarea oamenilor, ci doar obtinerea de celule stem din care mai apoi se pot creste in laborator diverse organe umane pentru transplant.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.