Potrivit unui proiect al ANRE, pretul de vinzare a energiei va fi o informatie confidentiala.

Un proiect de revizuire a Codului comercial al pietei contractelor de energie, elaborat de Autoritatea de Reglementare in Energie (ANRE), prevede confidentialitatea deplina a societatilor care incheie contracte bilaterale, a preturilor la care se incheie contractul si a cantitatilor care fac obiectul contractului. In ipostaza probabila a acceptarii acestuia, piata romaneasca se va intoarce in epoca tranzactiilor suspecte intre un producator si un furnizor prin care anumiti furnizori -"baieti destepti" - beneficiau de contracte preferentiale de livrare de energie pe termen lung si la niveluri mult sub pretul pietei. Situatia pe care aceasta prevedere o va induce va fi similara celei de pina acum un an-doi, cind tranzactiile de acest gen nu erau la vedere, iar termenii contractului dintre producator si furnizor erau cunoscuti doar de cei doi.

"Partile contractante, cantitatile de energie electrica si preturile din fiecare contract negociat direct reprezinta informatii confidentiale. Informatiile respective vor fi declarate operatorilor pietelor centralizate numai daca prevederile prezentului Cod comercial impun sau partile implicate convin asupra divulgarii acestor informatii… Informatiile privind preturile pe piata concurentiala se publica de catre autoritatea competenta in forma agregata, fara nominalizarea participantilor la piata carora le corespund respectivele valori agregate", suna textul prevederii.

Vicepresedintele ANRE, Nicolae Opris, ne-a spus ca este normala o astfel de prevedere, ea aplicindu-se peste tot in UE. "Regulile din UE sint aceleasi pentru toti. Sa nu credeti ca vine vreo mare companie europeana si construieste o centrala de productie la noi in tara ca sa lase tuturor posibilitatea sa vada la ce pret si cui vind ei curent", spune oficialul citat, sugerind ca aceasta prevedere este o cerinta europeana. Potrivit acestuia, totul trebuie privit „doar ca o afacere, iar cei care nu se adapteaza vor disparea de pe piata". Momentan insa, toti producatorii de electricitate sint de stat si, potrivit unui ordin mai vechi al ministrului Economiei, sint obligati sa vinda energia disponibila pe bursa. De fapt, pe actuala piata a contractelor bilaterale se cunosc pretul, cantitatea, perioada de livrare si numele partilor contractante.

Contactat de Cotidianul, Alexandru Sandulescu, director general pe probleme energetice din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, s-a declarat sceptic in privinta oportunitatii acestei prevederi. „Citind paragraful care face referire la aceasta prevedere se poate intr-adevar intelege ca ne reintoarcem la epoca confidentialitatii. Sint de acord ca Gaz de France nu face public contractul pe care-l incheie cu BASF, insa nu cred ca e chiar bine ca in Romania sa nu stea nimeni cu ochii pe aceasta piata in afara de ANRE. Nu cred ca asta ni se impune de la UE", apreciaza Sandulescu. Potrivit acestuia, producatorii ar putea fi cei care au dorit aparitia acestei prevederi.