Discutiile dintre patronate, Executiv si sindicate cu privire la salariul minim  pe 2008 au esuat. Deoarece liderii sindicali nu au putut obtine de la Executiv garantia ca de la 1 iunie va exista o crestere certa a salariului, sindicalisti
Discutiile dintre patronate, Executiv si sindicate cu privire la salariul minim  pe 2008 au esuat. Deoarece liderii sindicali nu au putut obtine de la Executiv garantia ca de la 1 iunie va exista o crestere certa a salariului, sindicalistii vor apela la proteste.

"Nu acceptam varianta de 500 de lei (pentru salariul minim - n.r.) fara sa avem o crestere certa de la 1 iunie 2008. Productivitatea muncii a crescut din 1990 de 148 de ori, in timp ce salariul de doar 37 de ori", a declarat Bogdan Hossu, presedintele CNS "Cartel Alfa". In acest sens, Hossu a explicat ca atat patronatele, cat si Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse (MMFES) au primit notificari privind conflictul de interese, astfel ca, in cinci zile au dreptul sa declanseze greva de avertisment, pentru ca sunt indeplinite conditiile pentru inceperea conflictului de munca.


DISCUTII.Liderul Blocului National Sindical, Dumitru Costin, considera ca problemele aparute acum se datoreaza unor prevederi legale "strambe", acesta catalogand negocierile cu Ministerul muncii drept "un circ ieftin din care nimeni nu a avut de castigat". "Din situatia asta nu putem iesi decat daca patronatele si sindicatele gasesc in termen scurt o solutie urgenta. Dupa ce trecem de conflict, va trebui sa modificam de urgenta cadrul legislativ", a declarat Costin.
De cealalta parte, ministrul Muncii, Paul Pacuraru, si reprezentantii patronatelor sustin ca nu exista un conflict de interese cu partea sindicala intrucat nu au fost indeplinite conditile prevazute de legislatia in materie.


BANI."Sindicalistii trebuie sa inteleaga ca oferta de 500 de lei asigura o crestere de 28 la suta a salariului minim fata de anul 2007, care acopera inflatia. Un salariu minim de 550 de lei ar avea efecte devastatoare asupra inflatiei. Vom reincepe luni dupa-amiaza o runda de negocieri cu sindicatele si cu patronatele. Ne vom pastra oferta de 500 de lei. Patronatele sunt aproape de acceptiunea noastra", declara ministrul Paul Pacuraru intr-o conferinta de presa la Oradea.
Guvernul a propus, in 12 noiembrie, ca salariul minim unic la nivel national in 2008 sa fie de 500 de lei. Sindicatele au cerut atunci o renegociere a salariului minim in 2008 daca evolutia economica o va permite.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.