Un bucurestean a murit ieri dimineata, dupa ce a cazut intr-o groapa sapata pe o strada din Sectorul 5 al Capitalei, in apropiere de Penitenciarul Rahova.
Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Capitalei, comisarul Christian Ciocan, Constantin Gatnita, in varsta de 54 de ani, din Bucuresti, mergea pe strada Dragova din Capitala, si a cazut intr-o groapa nesemnalizata, cu adancimea de aproximativ un metru, sapata in carosabil.
Cazatura i-a fost fatala barbatului, care a murit pe loc. Anchetatorii au sustinut ca victima se afla sub influenta bauturilor alcoolice, dar ca aceasta ar fi avut mari sanse sa evite groapa din asfalt, daca lucrarea ar fi fost semnalizata corespunzator. Politia a deschis o ancheta pentru stabilirea imprejurarilor in care a avut loc accidentul, urmand sa fie identificata firma care se ocupa de lucrare, pentru a putea fi trasi la raspundere cei care se fac vinovati de decesul bucuresteanului.
Fara aprobare
Directorul Administratiei Domeniului Public (ADP), Octavian Mirea, a precizat, pentru Ziua, ca din punctul de vedere al ADP lucrarea din strada Dragova nu exista. "In ceea ce priveste Administratia Domeniului Public nu exista nici un fel de lucrare acolo. Nu este nici macar terminata procedura pentru licitatie, pentru acea zona.", a spus directorul ADP. De asemenea, acesta a spus ca, din primele informatii pe care le are, groapa in care si-a gasit sfarsitul Constantin Gatnita face parte dintr-o lucrare ce are ca obiect schimbarea stalpilor de iluminat din zona. Oricum, potrivit lui Constantin Mirea, nu exista nici un aviz pentru vreo lucrarea in zona in care s-a petrecut accidentul, desi, fiind o lucrare pe domeniul public, ar fi fost obligatoriu acordul ADP. "Sunt gropi sapate pentru inlocuirea stalpilor. Nu stim numele firmei care se ocupa de lucrare dar oricare ar fi numele acesteia, avand in vedere ca lucreaza pe domeniul public, care este in administrarea sectorului, ar fi trebuit sa ne trimita o adresa pentru solicitarea unui aviz de principiu. Iar noi nu avem nici un fel de solicitare de acest gen. Informatia este luata din teren. Nu este nimic pe cale oficiala de la vreo firma ca vor sa inlocuiasca stalpii sau altceva", a spus Octavian Mirea.
Responsabilitatea revine executantului
Contactata de Ziua, societatea Electrica Muntenia Sud si-a exprimat regretul pentru pierderea unei vieti omenesti in urma nefericitului accident, si a precizat ca lucrarea din strada Dragova ii apartine, dar executantul proiectului este Energis SRL, firma careia ii revine responsabilitatea asigurarii santierului, din toate punctele de vedere. "Precizam faptul ca responsabilitatea asigurarii santierului, din toate punctele de vedere, revine in exclusivitate firmei Energis SRL, conform prevederilor contractului incheiat (...), in conditiile in care FDFEE Electrica Muntenia Sud SA a predat antreprenorului amplasamentul in vederea realizarii proiectului", se arata intr-un comunicat al Electrica Muntenia Sud remis ieri Ziua, in care se mai spune ca Electrica a deschis o ancheta in acest caz, "pentru identificarea detaliilor ce privesc producerea nefericitului accident".
Taxi in groapa
Acesta nu este singurul incident petrecut in Capitala. Un taximetrist a ajuns la spital in stare grava, saptamana trecuta, iar pasagerul pe care il transporta a fost usor ranit, dupa ce masina in care acestia se aflau a cazut intr-o groapa adanca de trei metri sapata in mijlocul unui bulevard bucurestean. Politistii au sustinut ca vinovat de producerea accidentului este soferul taxiului, care, din cauza vitezei cu care circula si a drumului umed, la intersectia Splaiul Unirii cu strada Drumetului, desi a franat, nu a putut opri la timp masina. Astfel, autoturismul a ajuns intr-un crater de trei metri adancime. "Se pare ca soferul autoturismului taxi, condus pe Splai, nu a vazut aceasta lucrare in carosabil si a ajuns in aceasta groapa", au spus politistii. O persoana care a asistat la producerea accidentului a afirmat ca groapa era semnalizata, dar indicatoarele au fost doborate de vant. Tot saptamana trecuta, un alt sofer a nimerit intr-o groapa din cartierul Vitan, de aceasta data neexistand insa victime. Locatarii din zona au sustinut ca groapa era semnalizata, dar indicatoarele nu au rezistat rafalelor de vant puternice. Martorii au spus ca panourile semnalizatoare nu au fost ridicate de cei care sapasera groapa pentru a efectua o lucrare, dupa ce au fost doborate de vant.