Procurorii federali elvetieni au predat dosarele financiare privind familia regala a Arabiei Saudite
Printul Bandar a angajat un fost agent FBI si un fost judecator al Curtii SupremeAncheta privind posibilul comision neoficial pe care l-ar fi da
Procurorii federali elvetieni au predat dosarele financiare privind familia regala a Arabiei Saudite
Printul Bandar a angajat un fost agent FBI si un fost judecator al Curtii SupremeAncheta privind posibilul comision neoficial pe care l-ar fi dat reprezentantii BAE Systems Arabiei Saudite pentru perfectarea unui contract de armament continua in ciuda interventiilor facute de guvernul american pentru a o stopa.
Potrivit The Guardian, anchetatorii americani anticoruptie au transportat la Washington, fara stiinta Guvernului de la Londra, un martor britanic al acestor contracte. Ca si cum s-ar fi coalizat pentru a finaliza ancheta, si procurorii federali elvetieni au reactionat, convenind sa predea Washingtonului dosare financiare legate de familia regala din Arabia Saudita.
In timpul investigarii cauzei de catre Biroul pentru Fraude Grave (SFO) al Marii Britanii, Statele Unite au cerut in numeroase randuri documente confiscate de la BAE, bancheri si Ministerul britanic al Apararii, dar au fost refuzati.
Printul Bandar bin Sultan, fost ambasador in Statele Unite si in prezent secretar general al Consiliului de Securitate Nationala saudit, care a pretins ca nu este nimic imoral in incasarea a 1,4 miliarde de euro intermedierea contractelor de armament cu firma BAE, a angajat un fost agent FBI si un judecator al Curtii Supreme Britanice, iesit la pensie, pentru a-i apara cauza.Marturia "contravine protocolului international"Potrivit anchetei SFO, Bandar ar fi primit un miliard de lire sterline cu stiinta Guvernului britanic, iar alt miliard a fost trimis unor agenti elvetieni care lucreaza pentru alti membri ai familiei regale saudite. Potrivit unor surse americane, omul de afaceri britanic Peter Gardiner, care se pare ca detine documente cu platile facute de BAE membrilor familiei regale saudite, a fost escortat de agenti FBI la Washington, pe 20 august, pentru a depune marturie. Agentii FBI au aranjat sa calatoreasca pe ruta Paris, pentru a nu atrage atentia Marii Britanii.
De asemenea, anchetatorii americani din cadrul Departamentului pentru Justitie au cautat in continuare alti potentiali martori in Marea Britanie. Cand aceste actiuni au fost descoperite, Guvernul britanic a protestat si l-a avertizat pe Gardiner ca marturia lui "contravine protocolului international". Pe de alta parte, BAE a infiintat o intreaga retea de plati secrete, cu sediul la Geneva, iar autoritatile de la Washington si-au exprimat increderea ca Elvetia le va inmana toate documentele de care au nevoie pentru a elucida cazul.A negat comisionul neoficialCotidianul britanic The Guardian si postul de televiziune BBC afirmau pe 7 iunie ca BAE Systems a facut plati regulate printului Bandar, cu stirea Ministerului britanic al Apararii.
Platile ar fi fost efectuate printr-o banca americana de la Washington, controlata de Bandar, personaj important in contractele petrol-contra-arme dintre Marea Britanie si Arabia Saudita, care au fost initiate in 1985 si au adus Londrei venituri de miliarde de dolari pe an.
"Programul Al Yamamah (Porumbelul - n.n.) este unul interguvernamental si toate platile facute in cadrul acordurilor de acest gen au avut acordul explicit al ambelor guverne. Negam toate acuzatiile in legatura cu acest program strategic important", arata BAE intr-un comunicat, precizand ca a furnizat SFO toate informatiile cerute in legatura cu dosarul Al Yamamah.Contractul s-a numit "Porumbelul"La sfarsitul anului trecut, l-am rugat pe responsabilul relatiilor cu presa din partea BAE sa ne spuna daca a existat un contract cu Fortele Aeriene din Arabia Saudita, incheiat in schimbul unui comision neoficial. Raspunsul pe care ni l-a dat Barney O'Kelly a fost urmatorul: "Contractul dintre Guvernul nostru si cel al Arabiei Saudite a inceput in 1990 si se numeste 'Porumbelul>>. E greu de vorbit despre asta. Despre eventuale fonduri date oficialilor".
Interesant este ca, la un moment dat, SFO a demarat o ancheta legata de caz, insa aceasta a fost oprita din motive de siguranta nationala... Potrivit publicatiei "The Guardian", insusi Tony Blair l-ar fi obligat pe lordul Goldsmith, procurorul general al Marii Britanii, sa renunte la acuzatiile impotriva BAE.
In timpul intalnirilor de urgenta organizate inaintea Craciunului, lordul Goldsmith a fost de acord cu avocatii si procurorii ca Oficiul pentru Investigarea Fraudelor Grave (SFO) ar putea formula acuzatii la adresa fostului presedinte al BAE, sir Dick Evans.
Acuzatiile faceau referire la o serie de cadouri oferite in secret comandantului fortelor aeriene saudite de la vremea respectiva, printul Turki-bin-Nasser.
Purtatorul de cuvant al companiei britanice - Barney O'Kelly - ne-a declarat ca BAE Systems continua sa coopereze pe deplin cu Oficiul pentru Fraude Majore (SFO). "Nu acceptam niciun compromis de la valorile noastre. BAE Systems este hotarata sa se conformeze tuturor legilor care implementeaza legislatiile anticoruptie OECD si FCPA", a mai spus Barney O'Kelly.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.