Seful diplomatiei romane a ignorat protocolul diplomatic si imediat dupa ce a fost prezentat regelui Spaniei, Juan Carlos, a facut comentarii de apreciere la adresa suveranului. Cioroianu l-a surprins chiar si pe regele Spaniei, Juan Carl


Seful diplomatiei romane a ignorat protocolul diplomatic si imediat dupa ce a fost prezentat regelui Spaniei, Juan Carlos, a facut comentarii de apreciere la adresa suveranului. Cioroianu l-a surprins chiar si pe regele Spaniei, Juan Carlos, pentru ca in timpul ceremonialului de primire, care a fost unul extrem de fastuos, ministrul de externe i s-a adresat regelui Juan Carlos intr-un limbaj care ar putea fi apreciat drept colocvial. Cioroianu a spus in engleza a€žGood point, good, good point", o expresie cu conotatii, care s-ar putea traduce prin "bine lovit sau bine tintit".

Nu a fost de ajuns, pentru ca ministrul a ridicat si degetul mare de la mana dreapta in sus, cu pumnul strans in dreptul pieptului. Mai exact, i-a facut regelui Juan Carlos semnul OK. Un gest deplasat in contextul protocolului casei regale spaniole, care este unul foarte strict si riguros. Cei care sunt primiti de Juan Carlos trebuie sa aiba o tinuta foarte sobra, iar atunci cand membrul unei delegatii ii este prezentat regelui, acesta trebuie doar sa incline usor capul in semn de respect.

Gafa facuta in fata regelui Juan Carlos vine dupa un sir de greseli diplomatice. In urma cu numai cateva saptamani, la o intalnire cu romanii din Italia, generata de criza Mailat, ministrul a facut un alt gest de prietenie fata de un om cautat de Interpol si de politia romana: Costica Argint - un infractor care a reusit sa obtina statut de refugiat politic in Italia. Cioroianu a fost extrem de jovial cu Argint si i-a spus "Sa traiasca domnul Argint!", dupa care l-a sarutat pe obraji. La intrunirea din Italia, ministrul dorea de fapt sa-si ceara iertare pentru declaratiile sale despre trimiterea infractorilor romani direct in desert.

Presa a catalogat drept un real dezastru si intalnirea la Washington a ministrului de externe roman cu secretarul de Stat american. Condoleezza Rice l-a lasat aproape fara grai pe Cioroianu, care in fata jurnalistilor, nu a vorbit decat 8 secunde. Vizibil emotionat de prezenta Condoleezzei, ministrul roman a spus in total doar 14 cuvinte, toate in limba engleza.
Antena3 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.