Fostul ministru de externe Mihai-Razvan Ungureanu a fost propus ieri oficial de presedintele Traian Basescu pentru functia de director al Serviciului de Informatii Externe. Postul de sef al SIE este vacant dupa ce Claudiu Saftoiu a demisionat in lun
Fostul ministru de externe Mihai-Razvan Ungureanu a fost propus ieri oficial de presedintele Traian Basescu pentru functia de director al Serviciului de Informatii Externe. Postul de sef al SIE este vacant dupa ce Claudiu Saftoiu a demisionat in luna martie.

Mihai-Razvan Ungureanu ar putea reveni intr-o functie publica inalta, dupa ce in luna martie a fost obligat sa renunte la mandatul de ministru de externe, prins la mijloc in lupta dintre Palate. Si de aceasta data, viitorul lui Ungureanu depinde de intelegerile sau de neintelegerile dintre principalii actori politici, tradus printr-un vot in Parlament.

Camera Deputatilor si Senatul au primit ieri documentul cu propunerea oficiala din partea Administratiei Prezidentiale. Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, a spus ca astazi sau cel mai tarziu maine se vor intruni cele doua Birouri Permanente si vor fi convocate comisiile reunite de aparare pentru audierea lui Ungureanu. Potrivit NewsIn, Vacaroiu a estimat ca, in baza raportului, se va convoca o sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului saptamåna viitoare, cand se va supune la vot cand idatura lui Ungureanu. Comisia parlamentara comuna pentru controlul SIE a anuntat ca va desfasura audierile pe 4 decembrie. Legea dupa care functioneaza acum SIE, adoptata in 1998, nu prevede procedura de numire a directorului cu vot al Parlamentului, insa acest amanunt s-a specificat in Constitutie, prin modificarile din 2003. Astfel, Parlamentul trebuie sa se exprime prin vot asupra numirii si demiterii sefilor SIE si SRI, principalele servicii secrete ale Romaniei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.