O stica de 700 ml de tuica sau palinca - de o calitate mai mult sau mai putin discutabila - costa peste 33 de lei, in timp ce o sticla de whisky scotian - ce-i drept, nu cu nume foarte sonor - poate fi cumparata la preturi chiar sub 24 de lei. In cazul in care clientul este „pretentios“ si vrea sa cumpere o tuica sau o palinca de calitate superioara, va fi nevoit sa scoata din portofel pana la 100 de lei sau peste. Daca se va „multumi“, insa, cu o sticla de whisky al carui brand e cunoscut pe intreg mapamondul, va plati sub 50 de lei sau foarte putin peste aceasta suma. Misterul? Oferta scazuta de bauturi romanesti, care, supraacizate de Ministerul Finantelor, ajung la preturi inaccesibile romanilor.

'Palincarii>> cer anularea accizelor
Producatorii de palinca au cerut eliminarea accizei pentru o cantitate de 200 de litri, precum si reducerea la jumatate a accizei pentru o cantitate de pana in 1.000 de litri si ameninta ca vor protesta in fata Ministerului Agriculturii daca aceste revendicari nu vor fi solutionate.

„Am propus eliminarea accizelor pentru o can titate de pana la 200 de litri de palinca de 50 de grade si reducerea la jumatate pentru o cantitate de pana la 1.000 de litri. Propunerea a trecut de Senat si speram ca o sa fie aprobata si de Camera Deputatilor“, a declarat vicepresedintele Asociatiei Producatorilor de Palinca din Tara Oasului, Cornel Muresan, citat de NewsIn.
Acesta a precizat ca, daca aceste masuri nu vor fi aprobate, producatorii de palinca vor protesta in fata Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

„Daca se continua cu accizarea a ceea ce producem pentru autoconsum, vom demonstra in fata Ministerului Agriculturii, cum au facut si crescatorii de animale.

Alta solutie nu avem, pentru ca acciza este mai mare decat pretul unui litru de palinca. Noi vindem un litru cu 12 lei, iar acciza este 13,5 lei pe litru. Oricum, practic nu plateste nimeni acciza si nici nu ar trebui platita pentru ca in Uniunea Europeana aceste produse traditionale beneficiaza de anumite facilitati fiscale“, a mentionat Muresan.