Compania IBM, impreuna cu cercetatorii de la doua universitati din SUA si Marea Britanie, colaboreaza in vederea dezvoltarii tehnologiilor de software open source care sa raspunda nevoilor angajatilor cu vechime si sa ii ajute sa se adapteze si sa ra
Compania IBM, impreuna cu cercetatorii de la doua universitati din SUA si Marea Britanie, colaboreaza in vederea dezvoltarii tehnologiilor de software open source care sa raspunda nevoilor angajatilor cu vechime si sa ii ajute sa se adapteze si sa ramana productivi intr-un mediu de lucru schimbator specific secolului XXI, informeaza un comunicat al companiei IBM.
Potrivit comunicatului, forta de munca din tarile dezvoltate imbatraneste, resursele de muncitori tineri se reduc intr-un ritm rapid, iar majoritatea angajatilor specializati se apropie sau va atinge varsta pensionarii pana la sfarsitul deceniului. Acesti angajati se pensioneaza, lasand in urma companii si organizatii guvernamentale ce devin vulnerabile in urma pierderii capabilitatilor, experientei, training-ului si cunostintelor acumulate.
Cum aceasta tendinta continua, companiile se pot folosi de o asemenea oportunitate pentru a inova - si chiar pentru a obtine un avantaj competitiv - asigurandu-se ca angajatii cu vechime dispun de instrumentele de care au nevoie pentru a fi eficienti si oferind avantaje pentru a promova stabilitatea.
O metoda de a asista angajatii cu vechime ce intampina probleme specifice varstei este gasirea de noi modalitati prin care sa creasca nivelul de confort si capacitatea de a folosi tehnologia.
Pentru multe organizatii, accesibilitatea reprezinta raspunsul - dezvoltarea si integrarea structurilor, sistemelor, programelor si proceselor ce faciliteaza includerea mai multor oameni - fara a tine socoteala de varsta, abilitati sau ambitii personale.
"IBM se straduieste sa ajute companiile in dezvoltarea solutiilor de adaptare a fortei de munca cu vechime, precum si in prelungirea si cresterea productivitatii acesteia", a declarat Dr. Vicki Hanson, Manager, Accessibility, IBM Research.
Noul parteneriat face parte din programul de cercetare colaborativa IBM Open Collaborative Research (OCR) - initiativa menita sa promoveze legaturi de cercetare intre IBM si universitati. Sub tutela programului IBM OCR, s-au dezvoltat programe de colaborare intre IBM Research, universitati importante si studentii acestora in cadrul unor proiecte specifice. Aceste programe vor fi disponibile ca niste coduri software open source si toata proprietatea intelectuala dezvoltata pe baza acestor rezultate va fi publicata gratuit sau va fi facuta disponibila gratuit.
Noua echipa este compusa din cercetatori de la centrul de cercetare IBM T.J. Watson si profesorii Peter Gregor, de la Universitatea Dundee, si Sara Czaja, de la University of Miami Miller School of Medicine. Proiectul va viza tehnologii de training si colaborare, avand in vedere nevoile unice ale angajatilor inaintati in varsta.
La Universitatea Dundee, in cadrul Assistive and Healthcare Technologies Group, exista opt facultati, inclusiv trei profesori si un membru al Societatii Regale din Edinburgh, dr. Anna Dickinson, specializati in tehnologiile de asistenta. Universitatea ofera o abordare multidisciplinara a problemei in care sunt implicati nu doar cercetatori de la informatica, ci si de la psihologie si de la Schools of Media Arts & Imaging and Design implicate in producerea scenariilor de vizualizare si interactiune.
"Aceasta colaborare reprezinta o oportunitate extraordinara pentru grupul din Dundee sa aplice vasta noastra experienta de cercetare privind oamenii mai inaintati in varsta, si de dezvoltare a celor mai bune cai de accesare a tehnologiei, intr-un nou parteneriat transatlantic cu IBM si Miller Medical School in Miami. Axarea pe tehnologia open source face ca aceste provocari sa fie deosebit de satisfacatoare, deoarece inseamna ca informatia obtinuta si sistemele dezvoltate vor fi disponibile gratuit pentru oamenii care au nevoie de ele si pentru alti dezvoltatori", a declarat profesorul Peter Gregor, directorul School of Computing at the University of Dundee.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.