Principalele doua partide politice din Croatia revendica deopotriva victoria in alegerile legislative desfasurate duminica. Pentru tara candidata la Uniunea Europeana, formarea Guvernului se anunta o misiune mai dificila ca oricand dupa cucerirea ind
Principalele doua partide politice din Croatia revendica deopotriva victoria in alegerile legislative desfasurate duminica. Pentru tara candidata la Uniunea Europeana, formarea Guvernului se anunta o misiune mai dificila ca oricand dupa cucerirea independentei. Partidul conservator populist, Uniunea Democratica Croata (HDZ), al lui Ivo Sanader, avea un usor avans in fata social-democratilor lui Zoran Milanovici, care nu au guvernat niciodata republica ex-iugoslava. Dupa rezultatele facute publice ieri, HDZ avea asigurate 60 de locuri din cele 152 ale Parlamentului, iar SDP 57. Mai erau de adaugat voturile croatilor din strainatate, care este de asteptat sa favorizeze tot partidul de guvernamant, potrivit Reuters. Acestea sunt voturi importante, in conditiile in care diaspora croata este raspandita in 50 de tari. Cele doua partide se bazeaza pe aliati pentru a forma coalitia guvernamentala care se spera sa duca Croatia in UE. "Victoria HDZ este o certitudine. Alegatorii au aratat ca au incredere in noi si in politica pe care am aplicat-o in ultimii patru ani", spunea inca de duminica seara, la primele rezultate partiale, Ivo Sanader. Principalul cotidian croat, Jutarnji List, sustine de asemenea ca este dreptul celor care au obtinut mai multe voturi sa formeze Cabinetul. In schimb, Milanovici spunea ca social-democratii au inceput imediat negocieri cu partidele mici. "Sunt sigur ca vom reusi", a adaugat el. Presedintele Stipe Mesici a declarat ca il va nominaliza prim-ministru pe liderul care va dovedi ca poate forma o coalitie viabila. Pentru candidatura Croatiei la UE se asteapta ca impactul alegerilor sa fie minor, ambele partide avand ca prioritati reformele economice, financiare si politice (in primul rand in justitie) necesare pregatirii pentru aderare, probabil dupa 2010.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.