Militarii romani care desfasoara misiuni in teatrele de operatii din afara teritoriului national si-au exercitat, duminica, dreptul de vot in cele 18 sectii de votare organizate (9 in vederea alegerilor europarlamentare si 9 pentru Referendumul natio
Militarii romani care desfasoara misiuni in teatrele de operatii din afara teritoriului national si-au exercitat, duminica, dreptul de vot in cele 18 sectii de votare organizate (9 in vederea alegerilor europarlamentare si 9 pentru Referendumul national). Au fost deschise sectii de votare la Tallil si Ad Diwaniyah in Irak, la Kabul (doua) si Qalat in Afganistan, la Sarajevo in Bosnia-Hertegovina, la Peci, Pristina si Camp Bondesteel in Kosovo. Potrivit estimarilor Ministerului Apararii privind prezenta la vot, pana la ora 18.00, aproximativ 68 la suta dintre militari votasera deja, 65% in Afganistan, in Irak 81%, in Bosnia-Hertegovina si Kosovo 54%.
In acelasi timp, observatorii militari au votat la reprezentantele diplomatice ale Romaniei din tarile in care isi desfasoara activitatea, iar militarii din compunerea blocurilor pentru parada militara care va fi organizata cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, dislocati, in prezent, in garnizoana Bucuresti, si-au putut exercita dreptul de vot, conform legii, pe liste suplimentare, la sectiile de votare din Capitala.
Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a afirmat inca de vineri ca, din punctul de vedere al institutiei pe care o coordoneaza, au fost luate masurile necesare pentru a se crea conditiile ca militarii din teatrele de operatii sa poata sa-si exprime optiunile electorale la euroalegerile si Referendumul de duminica, 25 noiembrie. "Oamenii au avut posibilitatea de a se documenta si vor avea posibilitatea de a vota in cunostinta de cauza. Din punctul nostru de vedere, nu exista nicio problema in ceea ce priveste numarul sectiilor de votare, cu conditiile care s-au creat pentru ca militarii sa-si poata exprima optiunile", a declarat ministrul Melescanu, la intoarcerea din vizita pe care a efectuat-o in Bosnia-Hertegovina.
Procesul de votare s-a desfasurat in conformitate cu prevederile hotararii Biroului Electoral Central, nefiind semnalate incidente sau nereguli. Pentru militarii care sunt in serviciu, activitatile au fost organizate de comandanti in asa fel ca si acestia sa poata vota. Conform Ordinului Ministrului Apararii, emis la data de 2 noiembrie, cadrele militare, elevii si studentii institutiilor militare de invatamant, soldatii si gradatii voluntari, precum si personalul civil si-au putut exercita dreptul de vot, in conditiile legii, in localitatea de domiciliu/resedinta sau in garnizoana in care isi desfasoara activitatea.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.